Strenge maatregelen om rellen te voorkomen; rustige vrijdagavond

URK • Vr 29 januari 2021 | 18:11 • Vrijdag 29 januari 2021 | 18:11

De toegangswegen naar Urk zijn vrijdagavond streng gecontroleerd door de politie. Op die manier werd geprobeerd inkomend verkeer tegen te houden. Op sociale media circuleerden oproepen om naar het dorp te komen om te rellen. Er was veel politie aanwezig, maar Urk leek na het ingaan van de avondklok uitgestorven.

De controles zijn onderdeel van strenge maatregelen die vanaf vrijdag gelden. De bebouwde kom van Urk is vanaf vrijdagavond een veiligheidsrisicogebied. Die maatregel geldt tot 10 februari 04.30 uur en houdt concreet in dat de politie preventief mag fouilleren. Dat heeft de burgemeester bepaald na overleg met de officier van justitie en de politie. Aanleiding zijn de rellen van vorig weekend en eerdere onlusten eind vorig jaar.

Volgens burgemeester Cees van den Bos is preventief fouilleren een effectief middel. Naast de aanwijzing van het veiligheidsrisicogebied is er vrijdagmiddag 16.00 uur een noodverordening ingegaan die geldt tot zondagnacht 03.00 uur.

Hoge boetes of celstraf
De noodverordening houdt in dat mensen die de bedoeling hebben om de openbare orde te verstoren niet buiten mogen zijn. Verder mag er niet op bouwwerken en gebouwen worden geklommen en is het verboden om spullen die zijn neergezet als omheining te verplaatsen.

Ook is het verboden om voorwerpen of stoffen bij je te hebben waarmee de openbare orde verstoord kan worden.

Een overtreding van de noodverordening kan leiden tot een celstraf van maximaal drie maanden of een boete van 4350 euro.

Oproepen om vrijdagavond te rellen
De burgemeester schrijft in de noodverordening dat er op sociale media oproepen worden verspreid om vrijdagavond op verschillende plekken op Urk te verzamelen en ''dat gezien de inhoud van de oproepen, de vrees bestaat dat deze oproepen mede tot doel hebben groepen mensen bijeen te brengen om onder andere de confrontatie met de politie aan te gaan en vernielingen te plegen''. Van den Bos concludeert dat er een serieuze kans bestaat op een ernstige verstoring van de openbare orde op Urk.

De gemeente laat weten dat het naleven van de avondklok en groepsvorming extra wordt gehandhaafd. Inwoners worden opgeroepen om zich aan te sluiten bij de ouderwacht. ''De ouderwacht is het krachtigste signaal uit de Urker samenleving: samen zorgen dat dit stopt.''

Cameratoezicht
Naast bovenstaande maatregelen zet de gemeente ook cameratoezicht in. Dat gebeurt bij winkelcentrum Urkerhard, Tourist Info Urk in de haven en de rotonde Staartweg/Nagel.

De gemeente laat verder weten dat een geplande lampionnenoptocht niet toegestaan is omdat het niet binnen de coronamaatregelen past. Er is ook geen vergunning voor aangevraagd.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel