Liander houdt inmiddels ratten buiten de deur

ZEEWOLDE • Ma 1 februari 2021 | 17:05 • Maandag 1 februari 2021 | 17:05

Het stroomschakelgebouw aan de Bloesemweg in Zeewolde is een onneembare vesting geworden voor ratten. Liander heeft daarvoor een flinke grindlaag om het stroomschakelgebouw aangelegd. Alle gaten en kieren zijn gedicht en er is beton gestort in de doorvoerbuizen voor de stroomkabels.

Vorig jaar werd Zeewolde in 1,5 maand tijd 3 keer getroffen door een stroomstoring. Zo'n 10.000 huishoudens in Zeewolde en ook Lelystad en Almere hadden daardoor geen stroom. Het lukte ratten elke keer kortsluiting te maken in het schakelgebouw op het onderverdeelstation in Zeewolde. Voor Liander bleef het onduidelijk hoe de knaagdieren naar binnen kwamen. In het schakelgebouw ligt namelijk geen voedsel voor de dieren. In die periode klaagden fruittelers in de buurt ook over de aanwezigheid van ratten.

Ratten en muizen veroorzaken weleens stroomstoringen in laagspanningskastjes in een woonwijk. Maar op een groot onderverdeelstation is het volgens Liander zeer uitzonderlijk. Natuur Historisch Museum Rotterdam heeft de eerste 'dader' van de stroomstoringen in Zeewolde na de kortsluiting opgelapt. De vrouwtjesrat is nu onderdeel van de expositie 'Dode dieren met een verhaal'.

In onze rubriek Na het nieuws besteden we aandacht aan onderwerpen die eerder in het nieuws zijn geweest. We kijken terug met de kennis van nu en willen weten wat het nieuws van toen heeft betekend of heeft gebracht.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel