Coöperatie voor biologische landbouw ten onder aan eigen succes

LELYSTAD • Di 10 oktober 2023 | 17:32 • Dinsdag 10 oktober 2023 | 17:32

Het is over en uit voor Nautilus Organic. Het samenwerkingsverband van biologische boeren dat ooit in Lelystad werd opgezet, heeft bijna 40 jaar lang biologische groenten en fruit verhandeld en gepromoot. Dat laatste is goed gelukt, want biologische producten zijn inmiddels niet meer weg te denken uit de supermarkt en groentewinkels.

Maar de handel in biologische producten via Nautilus liep geleidelijk terug. Dit komt doordat biologische groenten en fruit steeds vaker verhandeld worden via organisaties die ook niet-biologische producten verkopen. Deze organisaties hebben zich vaak gespecialiseerd in één product. Ze hebben daardoor ook een grote afzetmarkt en sommige hebben zelfs inmiddels hun eigen biologische tak. Veel Nautilus-leden kozen de laatste jaren voor een samenwerking met zo'n gespecialiseerde organisatie.

Aan eigen succes ten onder
Nautilus zette de biologische landbouw op de kaart, maar gaat nu aan zijn eigen succes ten onder. "Wij waren een telervereniging voor allerlei verschillende biologische producten. Van winterpeen en wortelen tot kruisbessen. Maar we kunnen niet zo veel betekenen voor die productgroepen en we zijn te duur", vertelt voorzitter Harald Oltheten van Nautilus Organic. "Het is jammer voor ons, maar het is er eigenlijk wel beter op geworden. Je kunt nu immers overal biologische producten kopen", aldus Oltheten.

Olthetenteelt zelf frambozen

Volgens de voorzitter mag Flevoland trots zijn op de Lelystadse bio-boeren die destijds in 1987 de coöperatie hebben opgericht: "Die pioniers hebben de bio-landbouw naar een hoger plan getild, waar wij nu nog steeds de vruchten van plukken."

Nautilus handelt alle lopende zaken nog af. Daarna gaat de stekker er definitief uit.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel