'Vertrek directeur heeft geen negatieve gevolgen voor Floriade'

ALMERE • Vr 12 februari 2021 | 16:58 • Vrijdag 12 februari 2021 | 16:58

Het vertrek van Floriade-directeur Pieter Cloo heeft geen negatieve gevolgen voor het evenement dat in 2022 in Almere zal plaatsvinden. Dat verwacht Hans van Driem, zelf directeur van de Floriade die in 1992 in Zoetermeer werd gehouden en nadien onder meer nog directeur van Six Flags, de voorloper van het huidige Walibi Holland in Biddinghuizen.

Volgens Hans van Driem was vertrekkend directeur Pieter Cloo puur bij de Floriade aangetrokken vanwege zijn politieke achtergrond en dient hij uitsluitend als intermediair tussen de politiek, overheden en de organisatie van het evenement. "Dat kan hij ook goed. Ik begrijp alleen dat het in dit geval tussen hem, het college en de gemeenteraad niet goed werkt. Daarnaast is Cloo politiek heel goed onderlegd. Ik denk dat ie de bui ziet aankomen en denkt: ik kan beter nu weg gaan, dan blijft er tenminste nog iets van mijn reputatie heel. In plaats van dat ik straks met een mislukte Floriade zit."

Pieter Cloo maakte donderdag bekend dat hij na april vertrekt als directeur van de Floriade. Zelf stelde hij gefrustreerd te zijn over de samenwerking met de gemeente.

Bouwers kunnen gewoon door
De technische uitvoering van het evenement is volgens Van Driem bij de tweede, nog overgebleven directeur Sven Stimac in zeer bekwame handen. "Alle bouwers zitten er gewoon nog. Het hele team dat daar nu keihard werkt aan de realisatie van de Floriade kan gewoon doorwerken en dat gaat volgens mij ook goed." Directeur Stimac maakte volgens Van Driem eerder in diens thuisstad Hannover themapark 'Autostadt' tot een groot succes en heeft volgens Van Driem ook bij de Floriade 2012 in Venlo goed werk geleverd.

Door het vertrek van Cloo is er volgens Van Driem bij de Floriade in Almere wel een nieuwe verbinder tussen organisatie en politiek nodig. "Politici moeten niet zelf zo'n evenement of een pretpark proberen te runnen. Daar hebben ze geen verstand van." Zelf denkt hij dat de nieuwe verbinder beter een ambtenaar kan zijn dan opnieuw iemand met een politieke achtergrond en kleur. "Het is vooral belangrijk dat iedereen tot bezinning komt en dat er goed doorgepakt wordt."

Optimistische bezoekersaantallen
Van Driem heeft de totstandkoming van de Almeerse Floriade de afgelopen jaren nauwgezet gevolgd. Hij waarschuwt al sinds 2015 voor de in zijn ogen te optimistische bezoekersaantallen waar de gemeente Almere en de Floriade BV hun plannen en begrotingen voor het evenement op baseren. "Dat staat wat mij betreft ook los van corona. Het gaat er vooral om wat ze bieden en wat daar straks te zien is. Of dat wel genoeg is voor de voorspelde anderhalf miljoen betalende bezoekers. En of mensen nog wel massaal afkomen op een project met bomen en groen."

Een onderdeel zoals de aangekondigde kabelbaan zal volgens Van Driem het verschil ook niet gaan maken. "Die heb je in Oostenrijk in elk dorp. Dat kennen veel mensen wel. Met alle sociale media van tegenwoordig kan een project binnen een paar dagen totaal mislukken. Als de eerste bezoekers daar straks voor 30 euro per persoon rondlopen en ze zien alleen wat bomen staan, dan zullen ze dat ook met vrienden en bekenden delen. En dan kan het ook zijn dat er al snel niemand meer komt."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel