PVV en SP verbaasd over kritiek van Floriade-directeur

ALMERE • Di 16 februari 2021 | 17:15 • Dinsdag 16 februari 2021 | 17:15

De Almeerse oppositiepartijen PVV en SP zijn verbaasd over de kritiek die vertrekkend Floriade-directeur Pieter Cloo aan hun adres uit. Volgens Cloo loopt het evenement schade op door de houding die de twee partijen richting de Floriade aannemen. Bovendien is hij van mening dat burgemeester en wethouders de oppositiepartijen te veel ruimte geven als het gaat om hun kritiek op het evenement.

Volgens fractievoorzitter Toon van Dijk van de PVV gaat het hier om een vertrekkend directeur die "wild om zich heen slaat en iedereen de schuld geeft van het mislukken van de Floriade behalve zichzelf". Van Dijk zegt dat Cloo niet helemaal goed begrijpt hoe het werkt in het democratische proces. "Je hebt oppositie en coalitie. En de oppositie is bedoeld om kritisch te volgen hoe de plannen van de coalitie worden uitgevoerd. Dat is wat er gebeurt in de gemeenteraad. En als meneer Cloo dat niet snapt, dan ligt dat aan hem en niet aan de politiek."

'Bevestiging dat ik het goed doe'
Fractievoorzitter Hans Everhard van de SP vindt het verwijt van Cloo een bevestiging dat hij als raadslid het juist goed doet. De SP'er benoemt dat het gaat over ontzettend veel gemeenschapsgeld en dat moet dan ook goed gecontroleerd worden. "Dat is één van de hoofdtaken die ik als raadslid heb uit te voeren." Volgens Everhard is er sprake van een enorme financiële overschrijding. "Buiten dat zijn er al vijf wethouders gesneuveld op dit dossier. Er is een voltallige Raad van Commissarissen afgetreden. Er zijn drie directeuren weggegaan en nu dus een vierde. Dat kan je onmogelijk de SP verwijten", zegt Everhard.

Cloo kondigde vorige week aan vanaf april niet meer beschikbaar te zijn als directeur van de Floriade. Aanleiding is volgens hem het ontbreken van een constructieve samenwerking met de gemeenteraad en het college van burgemeester en wethouders. Zijn aankondiging kwam nadat grote commotie was ontstaan over de hoogte van het salaris van de twee Floriade-directeuren. Zij verdienen zo'n 270.000 euro per jaar, bleek uit een debat in de gemeenteraad.

College zwijgt
Het college van burgemeester en wethouders wil niet voor donderdag reageren op de verwijten van Cloo. Op die dag vindt namelijk een debat plaats in de gemeenteraad over het vertrek van Cloo. Het debat is aangevraagd door onder meer de PVV. Die wil in ieder geval weten hoe lang de onvrede en onenigheid tussen het college en de Floriade BV al speelt, waarom de raad daarover niet is geïnformeerd en hoe het nu verder moet.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel