Deals over grond datacenter blijven uit

ZEEWOLDE • Di 23 februari 2021 | 13:50 • Dinsdag 23 februari 2021 | 13:50

Er is nog geen enkele deal gesloten over de grond voor het beoogde datacenter langs de Gooiseweg in Zeewolde. De gemeente schrijft in het dinsdag gepubliceerde ontwerpbestemmingsplan dat zij er tot nu toe niet in geslaagd is om de grond te verwerven.

Dat de gemeente probeert om de grond van vier boeren en een aantal andere eigenaren te kopen, volgt op een onsuccesvolle poging van de mensen achter het datacenter zelf. Het is niet duidelijk waarom die onderhandelingen misgelopen zijn. Als Zeewolde geen deals sluit met de eigenaren, kan de grond worden onteigend. Bij onteigening worden particulieren gedwongen het eigendomsrecht van de grond aan de overheid over te dragen.

3,3 miljoen euro voor Zeewolde
In het ontwerpbestemmingsplan, dat naast een datacenter ook betrekking heeft op 35 hectare regulier bedrijventerrein, heeft de gemeente op een rij gezet welke kosten er gemaakt moeten worden om het bedrijventerrein te ontwikkelen. Nadat de grond aan de nieuwe eigenaren is doorverkocht, blijft er een geschatte netto opbrengst van 3,3 miljoen euro voor Zeewolde over.

Weinig concrete invulling
Veel elementen van het plan zijn nog in onderzoek, of worden met meerdere opties beschreven in het ontwerpbestemmingsplan. Zo is het nog volstrekt onduidelijk of het zal lukken om de warmte die het datacenter produceert, op te vangen en op een nuttige manier te hergebruiken. Het gebrek aan concrete invulling kan het voor de gemeenteraad moeilijk maken om de knoop door te hakken over het toch al gevoelige dossier 'datacenter'.

Het ontwerpbestemmingsplan ligt zes weken ter inzage.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel