Bloedbank doet bloedonderzoek naar mogelijke groepsimmuniteit op Urk

URK • Vr 12 maart 2021 | 8:23 • Vrijdag 12 maart 2021 | 8:23

Bloedbank Sanquin onderzoekt of op Urk groepsimmuniteit bescherming biedt tegen het coronavirus. Dat meldt het AD. Urk had vorig jaar november nog de hoogste besmettingsgraad van Nederland, maar de laatste weken zijn er amper geconstateerde coronagevallen. Afgelopen week waren er drie coronabesmettingen, tegenover bijna 300 in een week in november.

Sanquin gaat kijken hoeveel bloeddonoren op Urk en omgeving antistoffen tegen het virus hebben. Het is voor het eerst dat de bloedbank kijkt of er voor een bepaald gebied in het land opvallende resultaten zijn.

Het onderzoek is vorige week gestart en duurt nog zeker een paar weken. Daarna hoopt de bloedbank de resultaten te delen. Volgens arts-microbioloog Hans Zaaijer van Sanquin moet er gewacht worden op worden op een nieuw doneermoment dat binnenkort plaatsvindt.

Groepsimmuniteit zou volgens hem pas bereikt zijn als minimaal zeventig procent van de bevolking antistoffen tegen één van de virusvarianten heeft. Bij de meest recente landelijke steekproef lijkt dat percentage voor heel Nederland op vijftien procent te liggen. Het zou Zaaijer 'zeer verbazen als' Urk de zeventig procent al heeft bereikt. Het is ook nog de vraag of de groep die bloed doneert representatief kan zijn voor heel Urk. Dat moet uit het onderzoek nog blijken.

Er zouden volgens een microbioloog van de bloedbank ook andere oorzaken van het huidige lage aantal besmettingen kunnen zijn. Bijvoorbeeld dat de testbereidheid op Urk op dit moment erg laag is.

Wethouder wilde ook onderzoek naar groepsimmuniteit

Vorige week schreef Urker wethouder Freek Brouwer op Twitter dat hij ook graag een onderzoek naar groepsimmuniteit wil. Hij heeft dit in een vergadering met GGD Flevoland ook benoemd. De medisch directeur van GGD Flevoland zei toen volgens Brouwer dat zo'n onderzoek voor de huidige situatie geen meerwaarde heeft, maar inzichtelijk gezien wel voor de periode daarna.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel