Wissen van mailboxen is 'slordig en superdom'

ALMERE • Wo 17 maart 2021 | 10:56 • Woensdag 17 maart 2021 | 10:56

"Super slordig", noemt bestuursdeskundige John Bijl van het Periklesinstituut het wissen van de mailboxen van de gemeente Almere. "Sommige mails bevatten informatie over hoe een besluit tot stand is gekomen". Volgens Bijl is het het ergste dat er misschien wel toezeggingen in staan van bestuurders, die zijn juridisch bindend en dan heb je wel een probleem".

Volgens Bijl moet de gemeenteraad deze affaire hoog opnemen. "Het is natuurlijk superdom dat je er niet bij stil staat dat als een bestuurder weggaat dat zijn correspondentie bewaard moet worden. Dat deden we altijd al zo op papier en dat is digitaal niet anders geworden".

Wat wel en wat niet
Het zal heel lastig zijn om erachter te komen wat er nu nog wel is en wat niet. "Het ergste is dat je niet precies weet wat je nu precies mist en dus ook niet wat je kwijt bent". Almere is niet uniek in problemen met e-mails archiveren. Er zijn meer gemeenten die daarmee worstelen. "Een hangmap kun je nog makkelijk opbergen, maar een e-mailbox is veel lastiger".

Flauw argument
Bijl noemt het een flauw argument dat de gemeente Almere zegt dat het te duur is om goed te archiveren. Het is belangrijk om de e-mails te bewaren om terug te kunnen kijken in het democratisch proces, voegt Bijl daaraan toe. Volgens Bijl doet de raad er goed aan om zich te bezinnen of er geen gegevens van de Floriade weg zijn.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel