JA21: 'Hoeveel financiële schade heeft provincie bij faillissement ontwikkelaar lustpil?'

ALMERE • Za 10 april 2021 | 15:53 • Zaterdag 10 april 2021 | 15:53

JA21 wil van het provinciebestuur weten hoeveel geld er in het bedrijf Emotional Brain uit Almere is gestoken door de provincie Flevoland. Het bedrijf ontwikkelde een lustpil voor vrouwen, maar vroeg op 1 april uitstel van betaling aan bij de rechtbank.

Verschillende bekende Nederlanders, Horizon Flevoland en de provincie investeerden samen miljoenen in het bedrijf. De provincie kan tegen Omroep Flevoland nog niet zeggen hoeveel gemeenschapsgeld naar het project is gegaan. Horizon Flevoland wil niet zeggen hoeveel door die partij is geïnvesteerd.

JA21 wil weten of de provincie aandelen heeft in het bedrijf en wat de waarde daarvan is. Ook wil de partij weten of er geld is geleend aan Emotional Brain en hoe groot de kans is dat het bedrag nog terugkomt. JA21 vraagt ook aan Gedeputeerde Staten waarom de provincie vragen van journalisten over de kwestie niet wil beantwoorden.

Problemen
Door het uitblijven van een daadwerkelijke doorbraak bij het ontwikkelen van de lustpil, blijkt Emotional Brain inmiddels zwaar in de financiële problemen te zitten. Bewindvoerder Mark Hendrik De Vries benadrukt nog wel kansen te zien om een faillissement te voorkomen. "Dit is geen surseance die binnen een paar dagen wordt omgezet in een faillissement, maar waarbij de mogelijkheden tot voortbestaan serieus kunnen worden onderzocht", zegt hij tegen RTL Nieuws.

De lustpil werd ontwikkeld door de Nederlandse wetenschapper Adriaan Tuiten. Hij hoopte met zijn bedrijf Emotional Brain miljarden te verdienen aan zijn uitvinding, maar de ontwikkeling ligt al jaren stil en de verliezen stapelden zich de afgelopen jaren op.

42 miljoen euro
In totaal staken de aandeelhouders rond de 42 miljoen euro in het bedrijf. De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) leende het bedrijf in totaal circa 4,5 miljoen euro, waarvan de aflossing en rente bij de lening opgeteld mocht worden. Dat bedrag is inmiddels opgelopen tot 8,4 miljoen euro.

Onder de investeerders zijn bekende Nederlanders en vermogende zakenlieden, zoals de familie Companjen van Bakker Bart en voormalig ING-topman Jan Hommen, maar ook FVD-Kamerlid Olaf Ephraim en VVD-prominent Cees Meeuwis, componist John Ewbank en ICT-miljonair Marcel Stolk.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel