Hoogleraar over Floriade: 'Als ik commissaris zou zijn, zouden rapen gaar zijn'

ALMERE • Wo 14 april 2021 | 13:17 • Woensdag 14 april 2021 | 13:17

"Als ik daar als commissaris zou zitten, dan zouden de rapen gaar zijn. En dan zou ik zeker indringende vragen stellen hoe dit zou kunnen gebeuren." Dat zegt Leen Paape, hoogleraar bestuurskunde bij Nyenrode over het miljoenentekort bij de Floriade. Volgens Paape klopt er iets niet als de Raad van Commissarissen, het toezichthoudende orgaan, zo laat pas wordt geïnformeerd.

Het is woensdag precies een jaar voor de opening van de wereldtuinbouwtentoonstelling. Maar dit wordt overschaduwd door het nieuws dat de Floriade 15 miljoen extra nodig heeft om het tijdelijke Floriadeterrein in te richten. Dinsdagavond was hierover een ingelaste raadsvergadering.

'Niet uit de lucht vallen'
Paape stelt voorop dat de Floriade een complex project is en dat het duurder kan uitvallen. "Maar dat komt niet uit de lucht vallen, die indicaties moeten er al langer zijn." Ook noemt Paape het 'onbestaanbaar' dat er een bedrag van 15 miljoen extra voor de tijdelijke inrichting van het Expo-terrein nodig is, terwijl daar 7 miljoen euro voor is uitgetrokken. "Dat is drie keer zoveel."

De Floriade-directie heeft de RvC op dezelfde dag geïnformeerd als het stadsbestuur. Dat terwijl de raad bijvoorbeeld de jaarbegroting moet goedkeuren en het handelen van de directie controleert. "De Raad van Commissarissen wil zo snel mogelijk geïnformeerd worden, voordat de buitenwereld het hoort", aldus Paape. Dat zij tegelijk met het gemeentebestuur is geïnformeerd zegt wel dat het 'proces niet ordelijk' is verlopen.

Verbazingwekkend
Toch vindt Paape dat ook het RvC wel wat te verwijten valt. Want hoewel het bestuur de raad moet informeren, hebben zij ook de plicht om zelf navraag te doen hoe dingen lopen. Hij noemt het verbazingwekkend dat dit blijkbaar niet is gebeurd, terwijl je juist met een bijzonder project als de Floriade verwacht dat je daar als RvC dicht bovenop de zaken zal zitten.

Het vertrouwen tussen de betrokken partijen heeft wel een deuk opgelopen denkt Paape: "Niemand houdt van dit soort verrassingen." Als de kosten voor het inrichten van het binnenterrein drie keer zoveel gaan kosten als begroot dan geeft dat te denken stelt de hoogleraar. "Want wat zegt dit over de manier waarop de Floriade wordt begroot en gepland."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel