Urker krijgt werkstraf voor avondklokrellen

URK • Wo 14 april 2021 | 14:47 • Woensdag 14 april 2021 | 14:47

De politierechter in Lelystad heeft een 20-jarige Urker veroordeeld tot een werkstraf van 120 uur en twee weken cel voorwaardelijk. De jonge visserman smeet tijdens de rellen op Urk op 23 januari glas en stenen naar politie en brandweer. Volgens zijn advocaat was dat uit frustratie over de coronamaatregelen.

De Urker zag via Snapchat dat er opnieuw rellen waren in het centrum van Urk, op de avond dat in Nederland de avondklok inging. Het was al een paar weekenden raak geweest in het vissersdorp. Die avond had een groep van 50 tot 75 jongeren zich verzameld in de buurt van het Wilhelminapark. Ze staken zwaar vuurwerk af en een GGD-testlocatie in de haven ging zelfs in vlammen op.

De Urker besloot er naar toe te gaan en kreeg het aan de stok met het leger aan politiemensen en brandweerlieden, dat aanwezig was om de boel te sussen. Volgens agenten was het geweld tegen hen onbegrijpelijk en niet te bevatten. "We werden beschoten met lawinepijlen, er werden glas en stenen naar ons gegooid. Het is een wonder dat er niemand van ons gewond is geraakt."

De man viel tijdens dat geweld op, omdat hij steeds als eerste uit de groep op de politiemacht afkwam en de politie- en brandweermensen provoceerde. Volgens de officier van justitie versterkte hij daarmee het geweld, omdat de groep zich mogelijk gesteund voelde door zijn agressie.

'Klap in het gezicht'
"Volstrekt onacceptabel gedrag", zei zij daarover. "Een klap in het gezicht van de hulpverleners." Ze eiste een werkstraf van 150 uur en twee weken cel voorwaardelijk met een proeftijd van twee jaar.

De advocaat van de Urker -die zelf niet naar de rechtszaal kon komen, omdat hij op zee zit- vond eigenlijk dat zijn cliënt al genoeg gestraft is met het huisarrest dat hij al een paar maanden heeft. "Dat heeft het Openbaar Ministerie aan hem opgelegd en is wel zwaar voor hem."

'Er mag niks'
Het geweld was volgens hem niet per se gericht op de hulpverleners, maar meer een uiting van frustratie over de coronamaatregelen. "Er mag niks. En de Urker jongeren willen in het weekend graag een biertje drinken, dat is hun uitlaatklep."

De politierechter vond dat geen excuus. Hij vindt het 'schandalig' dat de Urker jeugd de volksgezondheid tijdens de rellen in gevaar heeft gebracht tijdens een wereldwijde pandemie. "En dan hebben ze ook nog de hulpverleners belaagd, die we juist in deze tijd zo hard nodig hebben."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel