365 dagen tot start Floriade: zo kijken de hoofdrolspelers ertegen aan
Over precies één jaar, op 14 april 2022, gaat in Almere de Floriade van start. Het evenemententerrein zal geopend zijn tot 9 oktober. Voordat het zover is moet er nog een hoop gebeuren. Zo werd vorige week bekend dat er 15 miljoen extra nodig is om het terrein ingericht te krijgen.
In een live-uitzending vanaf het Floriadeterrein blikten we woensdagmiddag vooruit op het evenement. Dit is wat de hoofdrolspelers te zeggen hadden:
Directeur Sven Stimac: Ik heb de situatie transparant gemaakt
Voor directeur Sven Stimac is de Almeerse Floriade al de zevende tuinbouwtentoonstelling waarbij hij betrokken is. "Ik ken veel deelnemers inmiddels, maar toch moet je zo'n evenement telkens weer van de grond af aan opbouwen. Het is voor elke stad iets eenmaligs. Daarbij komt nog dat we met corona te maken hebben. Het is een hele bijzondere tijd om zoiets als de Floriade nu op te zetten."
"We weten nu hoe het ervoor staat"
Dat er nu extra geld nodig is, trekt Stimac zich niet persoonlijk aan. Hij is aangetrokken voor de organisatie van het evenement en voor het binnenhalen van de deelnemers. Het financiële probleem is op zijn bord beland, doordat de andere directeur, Pieter Cloo, zich eerder dit jaar terugtrok. "Het was mijn opdracht om de situatie transparant te maken. En dat heb ik gedaan. We weten nu hoe het ervoor staat."
Volgens Stimac is het nog ontbrekende geld niet onmiddellijk een probleem. "De investeringen die op dit moment gedaan moeten worden, kunnen we doen vanuit de begroting, daar is gewoon geld voor." De gemeenteraad van Almere zal vermoedelijk in mei een definitief besluit nemen over de extra bijdrage.
Stimac heeft er vertrouwen in dat het allemaal op te lossen zal zijn. "Dat is mijn opdracht, dus dat ga ik doen." Als directeur zegt hij vooral uit te kijken naar de bijdragen van de deelnemers. Verder is hij trots op het kennisprogramma dat rond de Floriade is opgezet.
Architect Winy Maas: Minder woningen en minder groen dat ik had gehoopt
Architect Winy Maas van MVRDV was degene die mocht bepalen hoe de grote gebouwen op de Floriade er uit komen te zien. Kijkend naar wat er van zijn plannen en schetsen terecht is gekomen, vindt hij het jammer dat er op het terrein zo weinig woningen zijn gebouwd. Ook worden ze minder groen dan hij wilde.
"De markt werd onder druk gezet. En dat werkt nooit"
Maas denkt dat dit komt door de aarzeling aan het begin van het project en de aanbesteding die daardoor laat startte. Daarna zag hij bij de ontwikkelaars juist erg veel haast. "Dit heeft ook gelegen aan de politieke constellaties in Almere. Niet iedereen was tevreden en dat heeft erg veel vertraging opgeleverd."
De financiële problemen die later ontstonden zijn daar volgens hem voor een deel op terug te voeren. "Door de haast op het eind, is een aantal dingen daardoor niet erin gekomen. De markt werd onder druk gezet. En dat werkt nooit."
Wethouder Hoek: vertrouwen in evenement heeft deuk opgelopen
Door de nieuwe discussie over geld heeft het vertrouwen in de Floriade een deuk opgelopen. Dat zegt verantwoordelijk wethouder Jan Hoek. Volgens Hoek waren de afgelopen twee weken 'niet leuk'.
"Al een paar jaar het best bewaarde geheim van Almere"
"Dat er nog weer veel geld bij moet, op een erg laat moment, is natuurlijk niet bevorderlijk. Toch zie ik ook veel positieve dingen", stelde Hoek. "Ik denk dan bijvoorbeeld aan de vele vrijwilligers die hier voor de Floriade aan de slag zijn. En aan de vele mensen die ik met camera's bij de hekken zie om te kijken wat hier gebeurt." De wethouder denkt dat het zal helpen als de Floriade straks open is en iedereen kan zien wat er allemaal te beleven valt. "Op dit moment is het al een paar jaar het best bewaarde geheim van Almere."
Hoek bevestigde dat de gemeente Almere weinig anders kan dan opnieuw geld bijleggen, maar hij benadrukte dat dit niet automatisch en zonder kritische blik gebeurt. "Maar het is natuurlijk zo dat we ervoor hebben gekozen om deze Floriade te organiseren. En daarom moet het proces nu ook door."
Gedeputeerde Appelman: provincie gaat niet extra bijpassen
De Floriade moet niet alleen de Almeerse maar ook de gehele Flevolandse economie stimuleren. Dat stelt gedeputeerde Jan-Nico Appelman. "Met alle landen en missies die hier komen, komen ook bedrijven mee. Zij willen de Floriade gebruiken om hun producten te tonen. En we willen die ook in contact brengen met het Flevolandse bedrijfsleven."
"We helpen de Floriade al enorm"
Ondanks dat is Appelman niet van plan om opnieuw de portemonnee te trekken voor het evenement. "We helpen de Floriade al enorm door de kenniscampus te ontwikkelen. Het paviljoen daarvan gaat na de Floriade over naar de Flevocampus. Dat wordt een hele mooie kennis- en leeromgeving voor stedelijke voedselvraagstukken."
Ook op andere plekken heeft de provincie volgens Appelman bijgedragen. "Daarmee hebben we volgens mij een hele mooie investering voor na de Floriade gedaan, waarmee het kennis- en onderwijsklimaat en het ondernemersklimaat in Almere en de regio worden ondersteund. Tegelijkertijd hebben we hier een hele mooie manier gecreëerd om de Flevolandse landbouw- en voedselinnovaties aan de hele wereld te tonen."
Eric van der Burg (RvC): 'Not amused' over verzoek om extra miljoenen
Het bericht dat er 15 miljoen euro extra nodig is om het terrein van de Floriade Expo in te kunnen richten, is ook bij de Raad van Commissarissen (RvC) slecht gevallen. Dat gaf voorzitter Eric van der Burg aan. Hij zegt goed te begrijpen dat de gemeente en de gemeenteraad niet blij zijn met het verzoek.
De Raad van Commissarissen hoorde volgens Van der Burg op 30 maart, tegelijk met burgemeester en wethouders, dat er extra geld nodig was. Een deel van de kosten heeft te maken met de effecten van de coronacrisis, die ook in 2022 nog gevolgen zal hebben voor grote evenementen. Sommige noodzakelijke extra kosten hadden volgens Van der Brug ook wel eerder kunnen worden gemeld.
Hoe ziet het terrein er nu uit?
En als er iemand is die precies voor ogen heeft hoe de Floriade er over een jaar moet uitzien is het landschapsarchitect Niek Roozen. Hij zit al 40 jaar in het vak, en loopt nu buiten met verslaggever Gerard van Ommen over het terrein:
De veelbesproken kabelbaan
Het is één van de meest zichtbare aspecten van de Floriade: de kabelbaan. De aanleg ervan is controversieel omdat is afgeweken van de reguliere procedures. Verslaggever Gerard van Ommen ziet hoe de baan er nu bijligt:
Bonte Hond geeft voorstellingen in amphitheater
Theatergezelschap Bonte Hond geeft zowel tijdens als na de Floriade voorstellingen. Dat doen ze in een soort mini-amphitheater:
Van bouwput naar evenemententerrein
Het Floriadeterrein is nu nog één grote bouwput. Er moet nog heel veel gebeuren, en die taak is toevertrouwd aan twee bedrijven: Amvest en Dura Vermeer. Zij moeten ervoor zorgen dat alle gebouwen er over 12 maanden staan en dat het er van binnen ook pico bello uitziet. Verslaggever Gerard van Ommen staat bij woontoren Flores, samen met Maarten Janssen van Amvest en Pascal Fransman van Dura Vermeer:
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!
gerelateerde artikelen
-
De acht opvallendste momenten van de Floriade-verhoren
ALMERE • Zo 24 november • Zondag 24 novemberDe enquêtecommissie die onderzoek doet naar de Floriade 2022 in Almere heeft afgelopen week haar verhoren afgerond. In 2,5 week tijd zijn er vijftien getuigen gehoord. We kijken terug aan de hand van...
-
Grote afwezige bij raadsenquête: 'Wel schriftelijk vragen beantwoord over Floriade'
ALMERE • Wo 13 november • Woensdag 13 novemberVastgoedontwikkelaar Amvest heeft achter gesloten deuren wél medewerking verleend aan het onderzoek naar het tegenvallende resultaat van de Floriade in Almere. Een uitnodiging om woensdag in het openb...
-
Lees hier alles over de Floriade-verhoren terug
FLEVOLAND • Do 7 november • Donderdag 07 novemberEen onderzoekscommissie van de gemeenteraad in Almere heeft de afgelopen weken een raadsenquête over de Floriade gehouden. De raad heeft daartoe opdracht gegeven omdat ze wil weten hoe de wereldtuinbo...
recent nieuws
-
Nieuw plan voor woningen op groenstrook bij Larserdreef
LELYSTAD • Do 5 december • Donderdag 05 decemberDe gemeente Lelystad gaat in gesprek met corporaties over woningbouw op de groenstrook aan de Zaanstraat, achter de Larserdreef. Hier moeten bij voorkeur sociale huurwoningen komen. De kavel van tiend...
-
Minderjarige jongen beroofd door groep van 6 personen
ALMERE • Do 5 december • Donderdag 05 decemberEen minderjarige jongen is in Almere Waterwijk op straat beroofd door een groep van zo'n zes personen. Het gebeurde volgens de politie woensdagavond rond 20.00 uur in de Haringvlietstraat. De jongen w...
-
Provincie dwingt Dronten tot actieplan voor huisvesting statushouders
DRONTEN • Do 5 december • Donderdag 05 decemberAls Dronten op 1 januari nog steeds een achterstand heeft bij het huisvesten van statushouders, moet de gemeente een plan indienen bij de provincie om toch genoeg plekken te realiseren. Dat schrijft d...