Gemeente wil voorlopig geen open dialoog over datacenter

ZEEWOLDE • Vr 30 april 2021 | 6:09 • Vrijdag 30 april 2021 | 6:09

De gemeente Zeewolde wil eerst een persoonlijk gesprek met Stichting DataTruc, voordat er een openbare dialoog over de komst van een datacenter kan plaatsvinden. DataTruc had om zo'n open dialoog gevraagd, omdat er volgens hen zaken worden achtergehouden en er meer met burgers en boeren moet worden gesproken. De gemeente laat in een schriftelijke reactie aan de stichting weten dat ze eerst 'opvattingen en informatie wil delen'.

DataTruc is opgericht door bezorgde Zeewoldenaren die met de stichting het datacenter willen tegenhouden. Het idee voor het openbare dialoog was om zes mensen van de gemeente en zes mensen van DataTruc in gesprek te laten gaan en dit online uit te zenden. Op een gesprek in beslotenheid zitten ze niet te wachten. "Dit willen we juist niet, er gebeurt al zoveel onder de tafel," zegt Susan Schaap van DataTruc over de reactie van de gemeente. "Ze willen eerst een achterkamergesprek om te kijken of we wel goed geïnformeerd zijn. Maar we denken dat het open dialoog er dan alsnog niet komt. En ondertussen is al de helft van de grond verkocht."

Grond is al verkocht
Dit voorjaar werd bekend dat een Amerikaans bedrijf een 'hyperscale' datacentrum wil bouwen in Zeewolde. Het bedrijf heeft daarvoor 166 hectare grond nodig en wil bouwen op bedrijventerrein Trekkersveld. De Stentor schreef eerder deze week dat het nog onbekende Amerikaanse bedrijf al de helft van de benodigde grond in zijn bezit heeft. Dat terwijl dat de besluitvorming over het datacenter in de raadsvergadering uitgesteld is tot oktober.

Donderdag bleek verder dat het milieueffectrapport niet compleet is waardoor de gevolgen voor het milieu nog niet goed in beeld zijn. Zo is het niet helder wat het effect van het koelwater op het milieu zal zijn. Volgens de Commissie voor de milieueffectrapportage ontbreekt ook de optie in het rapport om op het terrein van het datacenter zelf 'maximaal duurzame energie op te wekken'. Schaap ziet daar wel problemen in: "Er zitten allemaal haken en ogen aan het rapport. Er is gewoon geen goed onderzoek gedaan."

'Er hangt ons wat boven het hoofd'
Volgens Schaap is de duurzame stroom die nu wordt opgewekt en die nog zal komen bedoeld voor de Nederlandse huishoudens en bedrijven, niet voor een datacentrum. "En dan hebben we het nog niet eens over de nadelige effecten op het milieu of de volksgezondheid. Het overgrote deel van de Zeewoldense burgers heeft werkelijk géén idee wat ons boven het hoofd hangt."

DataTruc is een petitie gestart die inmiddels 1.221 keer is getekend.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel