Vliegtuigen naar Lelystad Airport moeten van minister overal hoger vliegen

LELYSTAD • Do 24 juni 2021 | 19:48 • Donderdag 24 juni 2021 | 19:48

Vliegtuigen richting Lelystad Airport moeten in de toekomst overal hoger kunnen vliegen. Dat zei demissionair minister Cora van Nieuwenhuizen donderdagmiddag tijdens een commissievergadering over luchtvaart. In de huidige plannen is dit nog niet mogelijk bij het Overijsselse Lemelerveld. Daar is een strook van dertig kilometer waar vliegtuigen lager, op 1800 meter hoogte vliegen. In de grote luchtvaartherziening van 2024 moet dit probleem volgens de minister opgelost zijn.

Eerder deze week werd al bekend dat delen van het militaire luchtruim opengesteld gaan worden voor vliegverkeer van en naar Lelystad. Mede door deze aanpassing is het volgens Van Nieuwenhuizen mogelijk dat vliegtuigen in een rechte lijn kunnen dalen en stijgen van en naar Lelystad. Voor een gebied met een totale lengte van 1709 kilometer is dit nu geregeld. In de dertig kilometer bij Lemelerveld kunnen vliegtuigen dat nog niet doen. Daar is volgens de minister te veel vliegverkeer van Schiphol en is het daardoor te gevaarlijk om van grote hoogte te dalen.

Toch is de minister blij dat vliegtuigen voorlopig in het overgrote deel van de routes ongehinderd kunnen dalen en stijgen naar Lelystad Airport. Daarmee zijn bijna alle laagvliegroutes verdwenen. Bij deze lage vliegroutes wordt gevreesd voor geluidsoverlast.

Het is nog niet duidelijk wanneer de eerste vliegtuigen in Lelystad kunnen landen. De Tweede Kamer heeft begin dit jaar het vliegveld controversieel verklaard. Het huidige demissionaire kabinet mag daardoor geen besluit nemen over een eventuele opening van Lelystad Airport.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel