De plek waar Eemvallei Stad is bedacht
Oud-wethouder Duivesteijn: "Projectontwikkelaars willen vooral cashen met Eemvallei Stad"
De projectontwikkelaars die tussen Almere en Zeewolde de nieuwe stad 'Eemvallei' willen ontwikkelen, hebben maar één doel: ze willen maximale winst boeken. Winst door de verkoop van agrarische grond die zij jaren geleden in Oosterwold kochten. Dat zegt de Almeerse oud-wethouder Adri Duivesteijn. Het plan voor 'Eemvallei Stad' noemt hij een ondermijning van de bestaande stad Almere.
Gebiedsontwikkelaars AM en Amvest, het bouwbedrijf Heijmans en woningcorporatie de Alliantie kwamen vorige week met een plan om in Flevoland een compleet nieuwe stad te bouwen. Een stad met maar liefst 50.000 woningen. Het plan zou gerealiseerd moeten worden op het grondgebied van Zeewolde, op de plaats waar eigenlijk de tweede fase van de woonkern Oosterwold gepland staat.
De nieuwe stad is volgens de initiatiefnemers een antwoord op de huidige woningnood. Adri Duivesteijn, bedenker van Oosterwold, reageert fel: "Dit gaat niet om het maken van een mooie stad. Het heeft ook niets te maken met woningnood. Het heeft te maken met het feit dat het een verdienmodel is."
"Projectontwikkelaars willen goudmijn aanboren"
Duivesteijn was tussen 2006 en 2013 wethouder in Almere. Als bestuurder was hij betrokken bij allerlei grote woningbouwprojecten in Almere Poort, Duin, Nobelhorst en Oosterwold. Tijdens zijn wethouderschap liet hij tot in detail uitzoeken wie eigenaar was van de agrarische gronden in Oosterwold en hoe de grondtransacties tot stand waren gekomen.
Volgens Duivesteijn bleek dat projectontwikkelaars tussen 2002 en 2008 veel agrarische grond in Oosterwold hadden gekocht. Dat gebeurde tegen zeer lage prijzen, van gemiddeld 25 euro per vierkante meter. De boeren zelf hadden hun grond voor 2,50 euro per vierkante meter van het Rijk gekocht.
In totaal hebben projectontwikkelaars destijds voor 333 miljoen euro aan agrarische grond opgekocht. Wanneer die stukken grond nu voor woningbouw geschikt worden gemaakt, gaat de grondprijs gigantisch omhoog. "Amvest, Heijmans, AM en de Alliantie willen nu cashen", stelt Duivesteijn vast. "Dus dit gebied, Oosterwold 2, vertegenwoordigt voor hen letterlijk een goudmijn die zij willen aanboren."
Als de projectontwikkelaars de stad Eemvallei nu zouden ontwikkelen, verdienen zij eerst honderden miljoenen euro's aan de verkoop van grond. En omdat ze de woningen vervolgens zelf gaan bouwen, verdienen ze daar ook nog weer aan. Duivesteijn: "Deze nieuwe stad wordt in alle onschuld gepresenteerd als een oplossing voor de woningnood, maar het is vooral een oplossing voor hun eigen winstmachine."
De bedrijven hebben bovendien iets bedacht om hun winst nog verder te vergroten: voor Oosterwold geldt nu dat de bouwdichtheid van het gebied maar 12,5 procent mag zijn. De initiatiefnemers willen dit verhoogd zien naar 40 procent. Dit zou betekenen dat er straks nog veel meer gebouwd kan worden in het gebied.
Wat doen de projectontwikkelaars om hun doelen te bereiken?
Het is volgens Duivesteijn niet de eerste keer dat deze projectontwikkelaars plannen presenteren voor het gebied Oosterwold. "In 2000 hebben ze al bijeenkomsten gesponsord om dit gebied te ontwikkelen. En in 2008 hebben ze een plan ontwikkeld. Dat hebben ze bij mij willen presenteren, maar ik heb dat geweigerd. Nu presenteren ze het weer opnieuw. En ik voorspel dat ze het over vijf, zes, of zeven jaar weer opnieuw zullen doen. Want ze willen natuurlijk die grond verzilveren. Ze willen het omzetten in cash money."
Dat de prijs van bouwgrond stijgt, vindt Duivesteijn logisch, gezien de grote vraag naar woningen. Maar hij ergert zich eraan dat de winst op bouwgrond niet naar de overheid of naar maatschappelijke doeleinden gaat, maar verdwijnt in de zakken van de ontwikkelaars en grondspeculanten. Al dat geld wordt volgens Duivesteijn uiteindelijk door de woningzoekende betaald.
Nieuwe stad is ondermijning van bestaande stad Almere
De kans dat de plannen voor Eemvallei Stad doorgaan, lijkt momenteel klein. De provincie, de gemeenten Almere en Zeewolde, het waterschap Zuiderzeeland en het Rijksvastgoedbedrijf zijn allemaal tegen de komst van een nieuwe stad. Zij houden vast aan de realisatie van 10.000 woningen in de tweede fase van Oosterwold, zoals eerder is afgesproken.
Duivesteijn juicht dit besluit toe. Hij ziet Eemvallei Stad als een ondermijning van de bestaande stad Almere. Volgens hem hebben Almere en haar inwoners er meer baat bij als er tienduizenden woningen komen in stadsdeel Pampus, met een goede IJmeerverbinding naar Amsterdam. Ook hebben inwoners er volgens hem belang bij dat zij zelf een eigen huis in Oosterwold of elders in de stad kunnen bouwen.
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!
gerelateerde artikelen
-
Beslissing over tweede fase Oosterwold uitgesteldALMERE
ALMERE • Woensdag 13 oktober 2021Het Almeerse college van B en W heeft de beslissing over de openstelling van fase 2 van Oosterwold een half jaar uitgesteld. Volgens het Bestuurlijk Overleg Oosterwold, waarin naast Almere ook Zeewold...
-
'Bouw meer woningen Oosterwold fase 2 niet nodig'FLEVOLAND
FLEVOLAND • Zondag 26 september 2021Gedeputeerde Staten van Flevoland vinden het niet nodig om meer woningen te bouwen in de tweede fase van Oosterwold, zoals LTO Noord heeft voorgesteld. De boerenorganisatie steunde in juni de plannen...
-
Gemeente wil grondeigenaren overtuigen: natuur Eemvallei komt er ALMERE
ALMERE • Donderdag 01 juli 2021Het stadsbestuur van Almere heeft een plek aangewezen in de Eemvallei bij Oosterwold waar 90 hectare natuur moet komen. Dit natuurgebied was al in de plannen opgenomen, maar toch is er recent onduidel...
recent nieuws
-
Rotonde bij Palazzo Lelystad blijft nog even probleemrotondeLELYSTAD
LELYSTAD •De probleemrotonde in de Larserdreef en de Zuigerplasdreef bij woonboulevard Palazzo in Lelystad blijft voorlopig zoals die is. Een motie van Leefbaar Lelystad om van de rotonde een superrotonde te ma...
-
Opkoopbescherming geeft starters meer kans op een koopwoningLELYSTAD
LELYSTAD •De gemeenteraad van Lelystad heeft dinsdag unaniem ingestemd met het invoeren van een opkoopbescherming voor bestaande koopwoningen in de Atolwijk, Kustwijk, Stadshart en Zuiderzeewijk. Dat betekent d...
-
Verbazing over optie voor nieuwe hoogspanningstracé over IJsseloogENS
ENS •Bij een informatiebijeenkomst van TenneT in Ens reageerden belangstellenden dinsdagavond met verbazing over de mogelijkheid om een nieuwe hoogspanningsverbinding over het IJsseloog te plaatsen. Dat is...