Gemeente wil grondeigenaren overtuigen: natuur Eemvallei komt er 

ALMERE • Do 1 juli 2021 | 13:43 • Donderdag 1 juli 2021 | 13:43

Het stadsbestuur van Almere heeft een plek aangewezen in de Eemvallei bij Oosterwold waar 90 hectare natuur moet komen. Dit natuurgebied was al in de plannen opgenomen, maar toch is er recent onduidelijkheid ontstaan over de inrichting van het gebied. De gemeente hoopt dat grondeigenaren eerder geneigd zijn hun grond te verkopen, nu duidelijk is waar de nieuwe natuur moet komen.

Er is de laatste tijd discussie ontstaan over de invulling van Oosterwold fase 2. Projectontwikkelaars willen meer woningen bouwen dan in eerste instantie voorzien. Dat zorgt dat grondeigenaren in het gebied twijfelen of ze hun grond wel moeten verkopen aan Staatsbosbeheer en het Flevo-landschap. Dat zijn de organisaties die de nieuwe natuur realiseren. De gemeente hoopt twijfelende grondeigenaren over de streep te trekken, nu duidelijk is waar de nieuwe natuur komt.

Deadline 2025
Het natuurgebied in Oosterwold moet gerealiseerd zijn voor 1 januari 2025. De 90 hectare nieuwe natuur maakt namelijk deel uit van het Programma Nieuwe Natuur. In dat programma is door de provincie vastgelegd hoeveel nieuwe natuur er moet komen. Daar is ook geld voor beschikbaar. Als de natuur niet aangelegd kan worden in Eemvallei, moet dat elders gebeuren om toch aan de opdracht van de provincie te voldoen. Waar dit dan zal zijn is nog niet duidelijk.

Het natuurgebied Eemvallei moet bestaan uit struweel, bos en grasland met veel mogelijkheden voor recreatie en loopt langs de lijn waar vroeger de Eem stroomde.

Oosterwold (de slinger in het groen is de Eeemvallei, bron: gemeente Almere)

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel