Ongewenste woontoren Havenhoofd voer voor juristen

ALMERE • Do 1 juli 2021 | 18:01 • Donderdag 1 juli 2021 | 18:01

Hoe kan het dat de bouw van een woontoren aan het Havenhoofd in Almere Haven waarschijnlijk wel doorgaat, terwijl die niet gewenst is? Het 20 meter hoge woonblok is voer voor juristen. Van zowel de gemeente als bewoners van het Havenhoofd. Want beide partijen willen niet dat de woontoren op de hoek van de haven komt.

De inwoners van de havenkom protesteren met volle kracht tegen de bouwplannen van een projectontwikkelaar. De woontoren zou 25 meter van hun balkon gebouwd worden, middenin hun vrije uitzicht op het Gooimeer. Ook de gemeente ziet een groot bouwwerk op het Havenhoofd niet zitten, maar zegt de bouw door de projectontwikkelaar niet tegen te kunnen houden.

Wat is de situatie?
Op de punt van het Havenhoofd ligt voormalig restaurant 't Indisch Veerhuys. Dit pand is samen met de grond waar het op staat, opgekocht door een projectontwikkelaar. Deze wil op het perceel een woontoren bouwen. Zowel bewoners als de gemeente vinden dit een volstrekt onaanvaardbaar plan, maar juristen van de gemeente zeggen dat dit plan van de projectontwikkelaar niet tegen te houden is. Het erg oude bestemmingsplan dat op deze plek ligt, staat het toe, zeggen ze. Iets dat door juristen van de bewoners wordt betwist. Zij zeggen dat er wel degelijk juridische gronden zijn waarop de bouw van de woontoren tegen te houden is.

Ondertussen probeert de gemeente de projectontwikkelaar enthousiast te maken voor een andere plek, plan B. Volgens wethouder Maaike Veeningen is er nergens in Almere een goed alternatief gevonden, behalve op het Havenhoofd. Zo'n 40 meter naast de plek van 't Veerhuys en dus nog steeds pal voor de appartementen van de bewoners van het Havenhoofd, hun vrije uitzicht naar het Gooimeer blokkerend.

Die grond is niet van de projectontwikkelaar, maar de gemeente wil het voor een gereduceerd tarief wel aan deze partij verkopen zodat de plannen voor een 20 meter hoge woontoren alsnog kunnen doorgaan, alleen iets verderop. Voor de omwonenden is dit geen alternatief en zij proberen de bouw juridisch op alle mogelijke manieren tegen te houden.

Gemeenteraad moet beslissen
De ongewenste Havenhoofd-woontoren wordt donderdagavond opnieuw besproken in de gemeenteraad. Wethouder Veeningen is van mening dat de bouw niet kan worden tegengehouden en vraagt de gemeenteraad om akkoord te gaan met plan B. De bewoners vragen de gemeenteraad om dat juist niet te doen en alle bouwaanvragen van de projectontwikkelaar juridisch aan te vechten. De raadsleden hebben het gevoel niet echt een keuze te hebben; wordt er gekozen voor een ongewenste of totaal ongewenste locatie? Volgende week donderdagavond wordt de uiteindelijke knoop doorgehakt.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel