Dronten loopt achter met huisvesten statushouders

DRONTEN • Wo 21 juli 2021 | 20:15 • Woensdag 21 juli 2021 | 20:15

Het lukt de gemeente Dronten niet om voor alle toegewezen statushouders een huis te vinden. De taakstelling voor de eerste helft van het jaar was om voor 30 personen een plek te vinden, maar daarvan zijn er maar 13 gerealiseerd.

Ieder half jaar bepaalt het Rijk voor de gemeenten hoeveel vergunninghouders zij aan een woning moeten helpen. Dat gebeurt aan de hand van het aantal inwoners. Hoewel de gemeente Dronten het afgelopen jaar juist twee extra personen kon huisvesten, is er nu een flinke achterstand ontstaan.

In totaal moeten er in Dronten dit jaar 58 vergunninghouders een woning krijgen, in de eerste helft 32 en in de tweede helft 26. Met de achterstand die er nu is, moeten er in het tweede helft van dit jaar nog 45 personen gehuisvest worden.

Meer vraag, minder aanbod
Als reden voor de achterstand geeft de gemeente aan dat de taakstelling over heel 2021 een stuk hoger is dan andere jaren. Waarschijnlijk stijgt dit aantal in 2022 nog verder omdat de IND een achterstand van aanvragen aan het wegwerken is.

Daarnaast neemt de druk op de woningmarkt toe doordat er meer vraag is naar woningen door echtscheidingen, arbeidsmigranten en het langer thuis-wonen van ouderen. Ondertussen stijgt het aantal te verdelen huizen niet mee.

De gemeente geeft aan met de Provincie hierover in gesprek te gaan. Ook heeft ze een integrale 'denktank huisvesting statushouders' ingesteld om de mogelijkheden te verkennen voor alternatieve huisvesting. Gedacht wordt dan bijvoorbeeld aan tijdelijke flex-woningen, particuliere huur of het omvormen van kantoorruimte naar woonruimte.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel