Taakstraf voor Urker broers die PowNed-journalist en cameraman mishandelden

LELYSTAD • Vr 30 juli 2021 | 10:58 • Vrijdag 30 juli 2021 | 10:58

De twee Urker broers Jelle en Lammert P. krijgen respectievelijk 120 en 150 uur taakstraf voor het mishandelen van een PowNed-journalist en cameraman dit voorjaar. Dat besliste de politierechter in Lelystad vrijdag. Bovenop de taakstraf moet de jongste broer Lammert P. ook een schadevergoeding van 250 euro betalen aan de cameraman die hij mishandelde.

De politierechter van de Lelystadse rechtbank veroordeelde de twee mannen van 28 en 26 jaar voor gezamenlijke mishandeling op 28 maart bij de Sionkerk op Urk. De jongere broer Lammert P. krijgt een iets zwaardere taakstraf omdat zijn rol groter was. De rechter rekent het de Urkers zwaar aan dat ze de pers hebben belaagd en zegt dat dat een aantasting is van de persvrijheid.

Op 28 maart waren veel journalisten aanwezig bij de Sionkerk om verslag te doen van de kerkdienst. Tegen de toen geldende coronarichtlijnen in werden de deuren voor alle gelovigen geopend. Veel kerkgangers waren niet gediend van de aanwezigheid van journalisten.

'Anti-Urk'
De rechter was het niet eens met de eis van het Openbaar Ministerie (OM) dat de twee ook een voorwaardelijke celstraf zouden moeten krijgen. De kans op herhaling schatte de politierechter laag in. Tijdens de rechtszaak wees de officier van justitie erop dat het niet de eerste keer is dat de oudere broer Jelle P. zich tegen journalisten uit. Op Facebook zou de 28-jarige man hebben gezegd dat Omroep Flevoland 'anti-Urk' is en je 'vuurwerk moet meenemen'. In 2019 is een verslaggever van Omroep Flevoland belaagd met vuurwerk.

Jelle P. zei het allemaal 'overdreven' te vinden en dat hij de verslaggever in maart wilde wegjagen omdat hij mensen aanviel met een microfoonstok. De 28-jarige Urker ging tegen het OM in door te zeggen dat hij en zijn broer niet samen de mishandeling hebben gepleegd, maar dat het een eenmansactie van hemzelf was.

Lammert P.
De jongere broer Lammert P. zei tijdens de zitting dat het hem beter leek als hij anders gehandeld had. Ook hij sprak van een eenmansactie van zichzelf en dat de broers niet van elkaar wisten dat ze er waren.

De rechter gaf de 26-jarige P. een zwaardere straf dan zijn oudere broer omdat zijn aandeel in de mishandeling groter was. Lammert P. heeft vaker geschopt en hij heeft ook de cameraman geslagen. Het OM eiste een schadevergoeding van 500 euro voor de cameraman, maar daar maakte de rechter 250 euro van.

Naast de mishandeling waar de twee Urkers vrijdag voor terechtstaan, werd de PowNed-verslaggever bij de Sionkerk ook aangereden. De man die van dat feit wordt verdacht staat komende dinsdag in Lelystad terecht.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel