Politieke partijen voelen Gedeputeerde Staten aan de tand over Van Peperzeel

LELYSTAD • Wo 25 augustus 2021 | 15:29 • Woensdag 25 augustus 2021 | 15:29

De politieke partijen JA21 en Partij voor de Dieren (PvdD) hebben schriftelijke vragen gesteld aan het college van Gedeputeerde Staten. De partijen willen opheldering krijgen over de bedrijven Van Peperzeel en PearlPaint op industrieterrein Larserpoort in Lelystad.

Vorige week maakte Omroep Flevoland bekend dat Van Peperzeel, een bedrijf dat accu's en batterijen inzamelt, officieel niet op Larserpoort mag zitten. Deze week werd duidelijk dat dit ook voor een leverancier van verfproducten en technische vloeistoffen geldt, PearlPaint. Dit in verband met het risico van de activiteiten van de bedrijven voor de omgeving. De activiteiten passen bovendien niet binnen het bestemmingsplan.

Lessen geleerd?
JA21 wil van het college onder meer weten waarom Van Peperzeel tussen 2007 en juli 2021 niet de specifieke aanduiding 'Besluit externe veiligheid inrichtingen' (bevi) kreeg, maar in juli ineens wel. De partij wil weten óf en welke lessen er door de provincie zijn geleerd en hoe het college met dergelijke bevi-bedrijven omgaat. Ook vraagt JA21 zich af of de samenwerking tussen de provincie, de gemeente en de omgevingsdienst op dit gebied goed in elkaar zit.

PvdD wil oplossing
De Partij voor de Dieren vraagt zich bijvoorbeeld af hoe het heeft kunnen gebeuren dat de bedrijven ooit een vergunning hebben gekregen om zich te vestigen op Larserpoort. Daarnaast vraagt de partij aan Gedeputeerde Staten welke rol de provincie daarin heeft gespeeld. De provinciale fractie wil inzicht krijgen wie er voor welke stappen in het proces verantwoordelijk is geweest. Ook vraagt de PvdD hoe de situatie opgelost gaat worden.

Beide partijen willen verder weten of de volksgezondheid van mensen uit de omgeving van het Lelystadse bedrijf op enig moment in gevaar is geweest. JA21 refereert aan enkele branden die bij Van Peperzeel hebben gewoed. De PvdD vraagt zich daarnaast ook af of het milieu in de omgeving ook beschermd is tegen de schadelijke stoffen van deze bedrijven.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel