Politiek wil na debat op bezoek bij groot datacenter

ZEEWOLDE • Vr 3 september 2021 | 0:16 • Vrijdag 3 september 2021 | 0:16

De politieke partijen van Zeewolde zouden op werkbezoek moeten bij een groot datacenter. Dat stelde de ChristenUnie donderdagavond tijdens een extra raadsvergadering over de eventuele komst van een datacenter naar Zeewolde. Andere partijen zoals Zeewolde Liberaal en het CDA konden zich in het voorstel vinden.

Erik van de Beld (CU): "Ik denk dat het goed is om te weten dat het datacenter dat van plan is om te komen, zo groot is, dat mensen niet een idee hebben hoe groot dat is. Als het de grootste investering van een buitenlands bedrijf ooit in Nederland is, dan mag je wel eventjes na gaan denken, waar hebben we het over."

De raadsvergadering werd gehouden op verzoek van de ChristenUnie, om 'een brede discussie' te voeren over de wenselijkheid van de komst van zo'n gebouw. De avond was niet bedoeld om te praten over het beoogde hyperscale datacenter dat zou moeten komen op bedrijventerrein Trekkersveld. Daar wordt in oktober en november concreet over gesproken.

Geen geheimen
Tijdens de avond konden inwoners inspreken en was er de mogelijk voor de partijen om vragen te stellen. Rob Smeets van Zeewolde Liberaal wilde vooral ook aangeven dat de raad niks te verbergen heeft. "Ik heb niets te verbergen, de raad heeft niets te verbergen. Alleen de naam van het bedrijf achter het datacenter is geheim, dat weet ik ook niet." Ook gaf hij aan dat de procedure tot nu toe verlopen is zoals het hoort, maar dat het misschien beter was geweest om het anders aan te pakken.

Lelijke doos
Er werd meerdere keren gesproken over het datacenter als een 'grote, lelijke doos' en volgens Erik van de Beld (CU) past dat niet in de leefomgeving die Zeewolde wil creëren. Hendrik Visser (VVD) vond dat een datacenter geen sieraad voor de gemeente hoeft te zijn maar vond wel dat er kritisch naar de harde eisen, de randvoorwaarden moet worden gekeken. Door Bouwe van der Weide (CDA) werd de opmerking gemaakt dat de huidige gebouwen van transportbedrijven ook al lelijke dozen zijn.

Weg terug?
Ben Sonneveld (Leefbaar Zeewolde) vroeg zich af of dit wel het juiste moment was om dit gesprek te voeren omdat nog niet alle informatie bekend is. Hij was bang dat de avond zou leiden tot teleurstelling bij de mensen die digitaal meekeken. Hij stelde op een gegeven moment ook de vraag: "In hoeverre is er nog een weg terug? Kan er ook niet een datacenter komen?" De burgemeester gaf hier antwoord op en kaatste de bal terug: "dat is aan de raad."

Erik van de Beld van de ChristenUnie is blij met de avond. "Het voldeed aan de verwachtingen. We hoopten wel wat meer kaderstellende uitspraken te krijgen, wat vinden we nou grote ontwikkelingen en waar moeten we eerder over gaan praten. Maar dit geeft goede aanknopingspunten voor de volgende vergadering die echt over Trekkersveld 4 gaat."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel