Jaar celstraf voor overvallen op telefoonwinkel

ALMERE • Wo 15 september 2021 | 21:47 • Woensdag 15 september 2021 | 21:47

Een 20-jarige Almeerder moet een jaar naar de jeugdgevangenis voor zijn aandeel bij twee overvallen op een Vodafone-winkel in Almere Stad. Dat heeft de rechtbank in Lelystad bepaald. Als de man opnieuw de fout ingaat komt daar nog eens een half jaar celstraf bij. De man krijgt naast de celstraf ook een leerstraf van 50 uur opgelegd.

De Almeerder is volgens de rechter één van de bedenkers van de overvallen. Die waren op 17 en 29 november vorig jaar op de winkel aan de Stationsstraat. Voor de overval werden twee minderjarigen ingeschakeld. Deze jongens kregen eerder al veertien maanden jeugddetentie opgelegd.

Hoewel de Almeerse bedenker ten tijde van de overvallen al meerderjarig was, is besloten om hem volgens het jeugdrecht te berechten. Volgens de rechtbank blijkt dat de verdachte de risico's van zijn eigen handelen slecht kan inschatten. Hij lijkt impulsief en makkelijk beïnvloedbaar door verkeerde vrienden.

Medeverdachte nog niet veroordeeld
Een 19-jarige medeverdachte werd ook schuldig bevonden van betrokkenheid bij de overvallen. Hij zou onder meer een scooter hebben geregeld, waarmee de overvallers er na de eerste overval vandoor gingen. Voor de rechtbank een straf oplegt, moet er eerst uitgebreider onderzoek naar zijn persoonlijkheid worden gedaan. Binnen drie maanden moet de verdachte opnieuw voor de rechter komen. In de tussentijd blijft hij in de cel. Het Openbaar Ministerie eiste twee weken geleden zes jaar gevangenisstraf tegen de man.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel