'Criminelen ronselen kwetsbare minderjarigen voor overvallen'

FLEVOLAND • Do 2 september 2021 | 6:44 • Donderdag 2 september 2021 | 6:44

Naast kleine klusjes doen voor criminelen worden jongeren steeds vaker geronseld om ernstigere misdrijven te plegen, zoals het overvallen van telefoonwinkels in Almere. Volgens emeritus hoogleraar criminologie Ido Weijers van de Universiteit Utrecht neemt de jeugdcriminaliteit in Nederland de afgelopen tien jaar af, maar plegen jongeren wel steeds ernstiger delicten, zoals deze gewelddadige overvallen.

Volgens de emeritus hoogleraar worden dit soort misdrijven vaak uitgedacht door 'slimme' opdrachtgevers die vervolgens makkelijk beïnvloedbare personen inschakelen om het vuile werk te doen. Dat bleek deze week ook bij twee rechtszaken met jongeren die verdacht worden van het overvallen van de Vodafone-winkel aan de Traverse in Almere in februari van dit jaar.

Overvallen op telefoonwinkels in Almere
13 oktober 2020 – T-mobile Traverse
20 oktober 2020 – T-mobile Noordeinde
17 november 2020 – Vodafone Stationsstraat
28 november 2020 – T-mobile Noordeinde
29 november 2020 – Vodafone Stationsstraat
18 februari 2021 – Vodafone Traverse

"Ik heb maar 'ja' gezegd"
Mohammad A. is één van de verdachten van de overval op de Vodafone-winkel aan de Traverse. Hij vertelde dinsdag aan de rechtbank dat ze door vier jongens waren benaderd om het misdrijf te te plegen. "Ik had toevallig nog maar tien euro op zak en ik heb maar ja gezegd, omdat ze zagen waar mijn vader woonde", vertelde A. aan de rechtbank. De andere verdachte, Nathaniël I., beschreef hoe ze geïnstrueerd waren om de overval te plegen. "Je hoeft ze gewoon te zeggen 'ga naar achter naar de kluis' en dan halen jullie gewoon de kluis leeg." Ze kregen tie-wraps mee om het winkelpersoneel mee vast te binden.

Volgens hoogleraar Weijers gaan de opdrachtgevers uitgekiend te werk. "Het zijn slimme types, ze kunnen goed organiseren en ze bereiden hun acties ook goed voor. Als er wapens moeten zijn, dat verzorgen zij. Ze gaan kijken wat de locatie is waar het moet gebeuren en ze proberen dus zelf uit beeld te blijven." Het liefst zetten ze minderjarigen in om de plannen uit te voeren, want die komen er dan vervolgens met een relatief lichte straf van af. Na de overval werden Mohammad A. en Nathaniël I. direct door de toegesnelde politie gearresteerd.

Beelden van de arrestatie

Vodafone Stationsstraat
Dinsdag stonden ook Gino P. en Ogilvy C. voor de rechter. Zij worden door het Openbaar Ministerie gezien als de bedenkers van de dubbele overval op de Vodafone-winkel aan de Stationsstraat in Almere Stad. Die winkel werd op 17 en 29 november door gewapende criminelen overvallen.

Tijdens de rechtszaak gaf Gino P. aan niet de overvaller te zijn , maar dat hij wel de scooter voor de overvallers had geregeld. “Ik heb voorafgaand aan de overval de scooter aangezet en na de overval heb ik de scooter weer uitgezet.” Daarnaast vertelt de verdachte dat hij contact heeft gehouden met de daadwerkelijke overvallers over waar en hoe laat ze er moesten zijn. Ook handelde hij na afloop de financiën af.

Overval op Vodafone in de Stationsstraat

Snelle doorgroeiers
De jongvolwassenen die dit soort misdrijven uitdenken, worden snelle doorgroeiers genoemd, vertelt emeritus hoogleraar Weijers. Volgens hem beginnen ze lokaal, gaan ze vervolgens in andere regio's op zoek naar buit en bestaat dan het gevaar dat ze helemaal doorgroeien naar de georganiseerde criminaliteit. "En dan komen we uit bij Taghi, waar natuurlijk heel veel om te doen is en vergelijkbare figuren."

Het is volgens Weijers belangrijk om deze snelle doorgroeiers zo jong mogelijk bij de kladden te grijpen, maar is dat nou juist ingewikkeld. "We hebben op dit moment natuurlijk problemen bij de politie, gebrek aan menskracht en we zouden hier volop aandacht moeten richten. Daar is al een aantal jaren geleden vanuit de Nationale Politie aandacht voor gevraagd, maar helaas zitten we met heel gebrekkige middelen, dus deze groep verdwijnt nogal eens uit het oog."

Overval T-Mobile op 28 november 2020

Het probleem is volgens hem dat deze groep de wijkagent is ontgroeid en nog te jong is om de aandacht te hebben van het echte recherchewerk op gebied van de georganiseerde misdaad. De kans dat de jongeren uiteindelijk belanden in de georganiseerde drugscriminaliteit is groot, zegt Weijers. "Want daar is met geringe pakkans heel veel geld te halen." Vorig jaar uitte ook burgemeester Franc Weerwind zijn zorgen over deze jonge criminelen die onder de radar blijven.

Voor de rechter
De twee overvallers van de overval op de Vodafone-winkel aan de Stationsstraat pleegden later voor een andere opdrachtgever een overval uit op de T-mobile-winkel in Almere Buiten. De jongens waren toen 15 en 16 jaar oud. Ze zijn beide veroordeeld tot 14 maanden jeugddetentie.

Gino P. en Ogilvy C worden door het Openbaar ministerie gezien als de bedenkers van de overval op de Vodafone-winkel aan de Stationsstraat. De Officier van Justitie eist tegen P. zes jaar cel. Uit onderzoek dat is gedaan naar Ogilvy C blijkt dat hij berecht moet worden via het jeugdrecht. Zijn strafeis valt daardoor lager uit. Het OM eist daarom tegen hem 18 maanden cel.

Ook de overvallers van de Vodafone-winkel aan de Traverse hangt een gevangenisstraf boven het hoofd. Het Openbaar Ministerie eist voor Nathaniël I. een celstraf van 32 maanden, waarvan acht voorwaardelijk. Uit onderzoek blijkt dat Mohammad A. een lichte verstandelijke beperking heeft. Hij is daardoor minder toerekeningsvatbaar en het OM gebruikt daarom de normen van het jeugdrecht tegen deze 21-jarige man. De eis tegen hem valt daarom lager uit, met veertien maanden jeugddetentie, waarvan zeven maanden voorwaardelijk. Op 14 september doet de rechtbank uitspraak.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel