Vier miljoen voor aanleg riool Oosterwold

ALMERE • Zo 17 oktober 2021 | 10:00 • Zondag 17 oktober 2021 | 10:00

De gemeente Almere wil vier miljoen euro beschikbaar stellen voor de aanleg van een riool in de nieuwe wijk Oosterwold. Dat gebeurt vooral om te zorgen dat de riolering er komt.

De gemeente denkt de kosten van de aanleg op termijn weer terug te krijgen. Huishoudens moeten elk 1500 euro neerleggen om aangesloten te worden op het riool. Daarna betalen ze jaarlijks rioolheffing. In eerste instantie was het de bedoeling dat de bewoners zelf een individuele afvalwaterzuiveringsinstallatie (IBA) zouden aanleggen, maar dat is niet bij iedereen gelukt. Het afvalwater werd niet goed genoeg gezuiverd.

De gemeente legt nu een hoofdriool aan, omdat ze daartoe verplicht is. De bewoners die nu wel nog een IBA hebben, krijgen nog twee jaar de tijd om hun installatie te verbeteren. Lukt dat niet, dan worden er boetes uitgedeeld. De gemeente verwacht dat van de huidige bewoners 900 woningen zich op vrijwillige basis op het riool aansluiten. Voor fase 2 van Oosterwold wordt een aansluiting verplicht. Dat aantal is geraamd 2400.

Het geld van de gemeente wordt gebruikt voor de aanleg van een hoofdrioolnetwerk en verschillende pompgebouwtjes zodat het afvalwater in de waterzuivering terechtkomt. Bewoners moeten zelf nog buizen laten leggen naar de aansluitpunten. De aansluiting van hun eigen buizen op het hoofdrioolnetwerk kost 1500 euro.

Bewoners die een goed functionerend eigen zuiveringsinstallatie hebben, hoeven niet aan te sluiten. Bewoners die een nog niet goed functionerende afvalwaterzuiveringsysteem hebben krijgen twee jaar de tijd om dat te verbeteren en daarna worden ze verplicht gesteld om aan te sluiten op het riool. Dat zal in de zomer van 2023 zijn. Zolang heeft de gemeente ook nodig om overal de hoofdbuizen neer te leggen.

Het gebied Oosterwold op Zeewolder grond, fase2, krijgt meteen vanaf het begin een verplichting om aan te sluiten op het riool.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel