Pluimveebedrijf Barneveld geruimd na contact met besmet bedrijf Zeewolde

ZEEWOLDE • Wo 27 oktober 2021 | 19:28 • Woensdag 27 oktober 2021 | 19:28

Een pluimveebedrijf uit Barneveld wordt geruimd omdat er contact is geweest met het besmette bedrijf uit Zeewolde. Uit onderzoek van de Nederlandse voedsel- en waren autoriteit blijkt dat een bezoeker eerder deze week het bedrijf in Zeewolde heeft bezocht en vervolgens in de stal in Barneveld is geweest. De NVWA ziet het Gelderse bedrijf met 9.500 kippen als risicovol.

De NVWA laat weten niet te kunnen uitsluiten dat de bezoeker het vogelgriepvirus heeft overgebracht. De kans op besmetting zou volgens de onderzoekers klein zijn, maar een eventuele uitbraak in Barneveld zou grote gevolgen hebben. In de tienkilometerzone rondom het besmette bedrijf in Barneveld liggen 277 pluimveebedrijven. Uit voorzorg worden de kippen van het risicovolle biologisch pluimveebedrijf geruimd.

Bij een pluimveehouderij in Zeewolde is dinsdag vogelgriep vastgesteld. In de twee stallen zaten ongeveer 36.000 kippen. Die worden geruimd om verdere verspreiding van het virus tegen te gaan. Demissionair minister Carola Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit stelde dinsdag direct een landelijke ophokplicht in.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel