LTO roept pluimveehouders op om waakzaam te zijn

ZEEWOLDE • Do 4 november 2021 | 17:09 • Donderdag 4 november 2021 | 17:09

LTO Nederland roept ondernemers op om de hygiënemaatregelen op hun bedrijf nog eens kritisch langs te lopen en waar mogelijk extra puntjes op de i te zetten. De Land- en Tuinbouworganisatie doelt daarmee op voorzorgsmaatregelen om de verspreiding van vogelgriep tegen te gaan. Donderdag is in Zeewolde opnieuw vogelgriep vastgesteld bij een bedrijf. Het is landelijk gezien de vijfde besmetting in een week tijd.

Het gaat om een eendenbedrijf in het buitengebied van Zeewolde, aan de Dodaarsweg. Het bedrijf met ongeveer 10.000 eenden wordt geruimd. Anderhalve week geleden werd op een boerderij aan de Duikerweg ook al vogelgriep geconstateerd.

LTO Nederland noemt het een drama voor de dieren, de ondernemers en voor de sector. ''In elk geval roepen we vleeskuikenhouders en kalkoenhouders die uitladen, dat wil zeggen een deel van de dieren uit een stal afleveren, op om te zorgen dat de personen die de dieren vangen en laden voor én na aanvang van de werkzaamheden douchen. Vanzelfsprekend wordt daarbij bedrijfseigen- en wegwerpkleding gebruikt en op het betreffende bedrijf achtergelaten.''

De organisatie houdt haar hart vast voor de komende maanden, want volgens voorzitter Kees de Jong van de vakgroep Pluimveehouderij staan we nog maar aan het begin van de risicovolle winterperiode. ''Blijf waakzaam en schakel tijdig een dierenarts in wanneer je de situatie in de stal niet vertrouwt. Want ondanks alle ellende voorkomt vroeg ingrijpen erger. Laten we hopen dat we het met elkaar in de hand weten te houden.''

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel