Foto: ANP.
Plan verhuizen boeren lijkt luchtfietserij: grootste deel grond langdurig verpacht
Plannen van de formerende partijen in de Tweede Kamer om boeren vanuit andere plekken in het land te verhuizen naar Flevoland, lijken lastig uitvoerbaar. De landbouwgrond in Flevoland is namelijk al bijna helemaal bezet door boeren. Bovendien zitten op verreweg het grootste deel van die grond langdurige pachtcontracten.
De formerende partijen willen boeren die hun bedrijf in de buurt van beschermde natuurgebieden hebben, naar Flevoland lokken. Dat meldden bronnen woensdag aan De Telegraaf. Die strategie moet het hoofd bieden aan de stikstofcrisis.
Het Rijksvastgoedbedrijf bezit twaalf procent van de Flevolandse oppervlakte. Dat komt neer op 28.000 hectare. Al die grond is landbouwgrond. Op 90 procent daarvan zitten boeren met een langlopend pachtcontract. De rest is flexibele, korter durende pacht. Vaak gaat het dan om contracten met een loopduur van maximaal zes jaar.
Dat betekent dat boeren uit andere provincies alleen naar Flevoland kunnen verhuizen als een boer met langdurige pacht die grond wil opgeven. Bijvoorbeeld als hij stopt met zijn bedrijf en dit te koop aanbiedt. Er staan op dit moment echter maar weinig boerderijen te koop. Verhuizen naar grond met flexibele pachtcontracten is niet aantrekkelijk voor boeren die moeten verhuizen. Dat is dus geen optie volgens Arnold Michielsen van LTO Noord.
Daarnaast speelt er nog een probleem, vertelt Michielsen. Boeren die het Rijk zou laten verhuizen naar Flevoland zijn nagenoeg allemaal veehouders. De grond hier bestaat uit klei en die is niet fijn voor vee, zeker niet bij nat weer. De consequentie van een verhuizing is dat het vee vooral binnen moet staan. Dat betekent dat boeren die verhuizen naar Flevoland, voornamelijk intensieve veehouderij moeten bedrijven. "En ik weet niet of je dat moet willen. Het sluit niet aan bij de duurzaamheidsgedachte", zegt Michielsen.
Landbouworganisaties LTO Nederland en de Nederlandse Akkerbouw Vakbond onderstrepen dat ruimte maken in Flevoland erg lastig is. Een oplossing daarvoor is het droogleggen van de Markerwaard of een deel van de Noordzee, aldus de organisaties.
'Complexe ontwikkeling' "
Ook de provincie ziet beren op de weg voor de plannen van de formerende partijen. Om grond beschikbaar te maken is veel tijd nodig. Daarbij moet gedacht worden aan grondruil, verkaveling en verkoop. "De provincie vindt dat bij een dergelijke ontwikkeling rekening gehouden moet worden met de bestaande landbouw en natuur en de huidige en toekomstige woningbouwopgave", zegt een woordvoerder.
Wat er gebouwd wordt en in welk tempo, daar gaan de Flevolandse gemeenten zelf over."
Flevoland als oplossing voor de woningbouwopgave?
In de gelekte informatie vanuit de regeringsformatie wordt ook gesproken over Flevoland als oplossing voor een deel van het woningprobleem in Nederland. De Tweede Kamer nam vorig jaar een motie van VVD-Kamerlid Daniel Koerhuis aan om tenminste 100.000 van de benodigde woningen in Flevoland te bouwen. Volgens hoogleraar Peter Boelhouwer van de TU Delft moet dat mogelijk zijn, stelde hij destijds.
Een woordvoerder van de provincie zegt daarover tegen de Telegraaf dat daar niet zomaar aan voldaan wordt. "Bouwen doen we niet zomaar; het gaat om grote aantallen en dat heeft gevolgen voor de Flevolandse samenleving. Wat er gebouwd wordt en in welk tempo, daar gaan de Flevolandse gemeenten zelf over." De provincies met het grootste tekort aan huizen gaven eerder al aan minder bemoeienis van het Rijk te willen bij het bouwen van huizen.
Hoogleraar Friso de Zeeuw van de TU Delft ziet wel een rol voor Flevoland weggelegd in de woningbouwopgave. Hij denkt dat in Lelystad zeker 40.000 woningen gebouwd kunnen worden. In Almere zijn plannen voor een nieuw stadsdeel met 25.000 huizen. Het gaat om Almere Pampus. Voorwaarde voor de bouw is de aanleg van de IJmeerverbinding, een directe verbinding met Amsterdam. In de andere gemeenten zijn plannen om in totaal zo'n 7500 huizen te bouwen. Het totale aantal nieuwe huizen in Flevoland komt daarmee al dicht in de buurt van de wens van het Rijk.
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!
gerelateerde artikelen
-
Verkiezingen
Wat je voor de verkiezingen moet weten over de gewenste IJmeerverbinding FLEVOLAND
FLEVOLAND • Maandag 13 maartNog twee dagen en dan is het zover: de Provinciale Statenverkiezingen. Stemmen Flevolanders dit jaar op een oude vertrouwde partij of op één van de vijf nieuwkomers? De zeventien partijen proberen zic...
-
Flevoland krijgt tientallen miljoenen voor bereikbaarheidFLEVOLAND
FLEVOLAND • Maandag 14 november 2022Van de 7,5 miljard euro die het kabinet de komende jaren heeft uitgetrokken voor de bereikbaarheid van nieuwe woningen gaat 1,3 miljard euro naar de Metropoolregio Amsterdam (MRA), waar Flevoland onde...
-
Wel of geen autoweg als IJmeerverbinding? Raad blijft ermee bezigALMERE
ALMERE • Vrijdag 14 januari 2022Een IJmeerverbinding die alleen bestaat uit een metrolijn en fietspad? Is dat acceptabel voor Almere of moet er toch echt ingezet worden op ook een autoverbinding? Over die vraag sprak de gemeenteraad...
recent nieuws
-
Ruim 150 mensen aan het werk na banenmarktLELYSTAD
LELYSTAD •Ruim 150 mensen halen naar verwachting een arbeidscontract binnen naar aanleiding van de banenmarkt in Lelystad zegt directeur Sander Post van het Werkbedrijf Lelystad. Afgelopen zaterdag werden ruim...
-
'Bouw veel meer dan 600 flexwoningen in Almere en kies voor extra locaties'ALMERE
ALMERE •Almere kan veel meer flexwoningen neer laten zetten dan het college van B&W nu voorstelt. En dat kan ook in meer wijken dan het dagelijks bestuur van de stad nu wil. Dat vindt een groep van zeven...
-
Gemeente Dronten wil groot kindcentrum met scholen aan de Lijzijde bouwen DRONTEN
DRONTEN •De Lijzijde in Dronten is de beste locatie voor een groot kindcentrum, waarin onder meer de vijf basisscholen in het centrum onderdak moeten krijgen. Dat heeft de gemeente Dronten donderdagochtend bek...