PvdA: Rapport over landjepik niet volledig, oppervlakkig en onvoldoende

DRONTEN • Vr 19 november 2021 | 6:17 • Vrijdag 19 november 2021 | 6:17

Niet volledig, oppervlakkig en onvoldoende. Dat is de kritiek die de PvdA in Dronten donderdagavond had op het Rekenkamerrapport over oneigenlijk grondgebruik. De bevindingen zijn vorige maand gepubliceerd en donderdagavond besproken in de raad.

Op verzoek van de Drontense gemeenteraad heeft de Rekenkamer onderzoek gedaan naar 'landjepik'. Sommige inwoners van de gemeente Dronten zijn al jaren in conflict met de gemeente over een stuk grond dat ze ingepikt zouden hebben. Ze kregen intimiderende brieven vanuit het gemeentehuis alsof ze de grond gestolen hadden. De communicatie vanuit de gemeente was 'een misser' is de conclusie in de rapportage van de Rekenkamer.

PvdA: 'Betere communicatie is niet terug te lezen'
Zo goed als alle raadsleden waren het eens met de aanbevelingen van de Rekenkamer dat er wat gedaan moet worden aan de communicatie. PvdA-fractievoorzitter Suzanne Stoop vindt het onderzoek te mager: "We hebben heel vaak getracht om er aandacht voor te vragen dat het met de communicatie niet goed zat en dat inwoners de wanhoop nabij waren. Ik had daar iets van terug willen zien in het Rekenkamerrapport."

Stoop vindt dat de klachten van inwoners niet serieus worden genomen. "Stel je voor dat je mailtjes stuurt, telefoongesprekken voert, aangetekende brieven schrijft en dat het hier in zwart gat verdwijnt." Het raadslid had daar een verklaring voor willen hebben en niet alleen de notitie "dit is een goed leerpunt en we gaan verder."

Tuin inleveren
Anneke Bleuming uit Biddinghuizen kreeg eerder dit jaar te horen dat ze meters tuin in moet leveren. Later vernam ze dat ze de grond misschien mag kopen van de gemeente. Zij geeft aan dat het er na de bespreking van het rekenkameronderzoek niet duidelijker op is geworden. "Er is eigenlijk niets veranderd," is haar reactie. Stoop vindt dat er snel duidelijkheid moet komen of inwoners de grond kunnen kopen of niet. "Ik hoop vooral dat de manier van communiceren met inwoners een stuk verbeterd is", aldus de politica. .

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel