Komst mega-datacenter stap dichterbij; 16 december valt besluit

ZEEWOLDE • Vr 19 november 2021 | 13:10 • Vrijdag 19 november 2021 | 13:10

De komst van het enorme datacenter in Zeewolde is weer een stap dichterbij. Zoals verwacht heeft het college van B en W een positief besluit genomen over de plannen. Het is nu aan de gemeenteraad om de knoop definitief door te hakken. Dat zal gebeuren op 16 december.

Een groot Amerikaans techbedrijf meldde zich in het najaar van 2019 met het verzoek om naast bedrijventerrein Trekkersveld een vestiging te bouwen. In het datacenter komen computerservers en andere apparatuur te staan. De initiatiefnemer houdt zich tot nu toe geheim. Vermoedelijk gaat het om het moederbedrijf van Facebook, sinds kort Meta geheten. Ook Instagram en WhatsApp maken daar onderdeel van uit.

Werkgelegenheid
Het college van burgemeester en wethouders in Zeewolde toonde zich van het begin af aan enthousiast over de plannen. Het brengt 'hoogwaardige werkgelegenheid' met zich mee, zo was de boodschap.

De gemeenteraad stemde unaniem in met het voorstel om de plannen verder uit te werken. Wel werden er verschillende voorwaarden meegegeven.

'Energieslurper'
Tegen de komst van het datacenter is ook verzet. Critici wijzen op de enorme hoeveelheid stroom die de verzameling aan gebouwen gaat verbruiken. Ook het koelwater dat warmer de Hoge Vaart in stroomt dan dat het eruit wordt gehaald, baart mensen zorgen.

Begin maart konden inwoners een zienswijze op de plannen indienen. Dat is door 166 mensen gedaan. Deze mensen krijgen vandaag of morgen een brief in de bus met een antwoord van de gemeente.

"We zijn blij dat veel inwoners met ons meedenken", geeft wethouder Wim van der Es aan. "Door de zienswijzen wordt voor ons ook duidelijk welke vragen en zorgen er zijn en op welk gebied we meer moeten uitleggen. Dat doen we in de zienswijzenota."

De reacties vormen dus geen aanleiding voor het college van B en W om af te zien van de plannen.

16 december is 'D-Day'
Op woensdag 1 december zal de gemeenteraad het voorstel van het college bespreken. Een definitief besluit wordt vervolgens genomen op 16 december.

Naast de 166 hectare voor het datacenter bevat het plan ook nog 35 hectare aan reguliere uitbreiding van het bedrijventerrein Trekkersveld.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel