JA21: na 2017 geen vervuild slib meer in Marker Wadden?

LELYSTAD • Za 27 november 2021 | 12:54 • Zaterdag 27 november 2021 | 12:54

Is er na 2017 ook nog vervuild slib gebruikt bij de aanleg van de Marker Wadden? Die vraag stelt de fractie van JA21 in Provinciale Staten aan het provinciebestuur. Natuurmonumenten gaf dinsdag toe dat er vervuild slib is gebruikt bij de aanleg van de kunstmatige eilanden in het Markermeer.

Het zand is in 2016 aangebracht als onderlaag van één van de duinen. Volgens Natuurmonumenten is er sinds 2017 alleen schoon zand, klei en slib gebruikt. Fractievoorzitter Gert-Jan Ransijn van JA21 wil daarvan een bevestiging van Gedeputeerde Staten.

Ransijn stelde februari vorig jaar ook al vragen over dit onderwerp, destijds als fractievoorzitter van Forum voor Democratie. Dat was naar aanleiding van een uitzending van het televisieprogramma Zembla. Daarin werd onthuld dat de top van Rijkswaterstaat 'erdoorheen heeft gedrukt' dat een half miljoen ton afval kon worden gestort in een natuurplas in Gelderland. De partij wilde naar aanleiding van die reportage weten of er vervuild slib is gebruikt bij de aanleg van de Marker Wadden.

Het provinciebestuur antwoordde toen dat er 30 miljoen kuub zand, klei, veen en slib uit het Markermeer is gebruikt. Maar sinds dinsdag is bekend dat dit niet klopt. Het vervuilde zand dat bij de aanleg is gebruikt, is afkomstig van de zeesluis in IJmuiden. Het gaat om ongeveer 14.000 kuub op een totaal van 4,5 miljoen kuub zand dat is gebruikt voor de aanleg van de eilanden in het Markermeer. "Waarom heeft het College toen verzuimd te vermelden dat er dus wel degelijk vervuild slib is gebruikt en er bovendien slib uit andere gebieden dan het Markermeer is toegepast?", vraagt JA21 zich af. Verder wil de partij weten of er bij andere projecten ook vervuild slib is gebruikt, bijvoorbeeld bij de renovatie van de Houtribdijk.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel