Plaatselijke en provinciale politiek wil duidelijkheid gevolgen datacenter Zeewolde voor Almere

ALMERE • Vr 10 december 2021 | 11:24 • Vrijdag 10 december 2021 | 11:24

Het CDA in de Almeerse gemeenteraad wil weten wat de gevolgen voor Almere zijn van de komst van een groot datacenter in Zeewolde. Omdat datacenters op grote schaal gebruik maken van nutsvoorzieningen zoals elektriciteit en water, vraagt de partij aan het college van burgemeester en wethouders of dat iets betekent voor de energie-infrastructuur van Almere.

"Het koelen van datacenters gebeurt onder andere door middel van grote hoeveelheden water. De vraag rijst dan ook of dit eventueel consequenties heeft voor de Almeerse waterhuishouding en zo ja welke dan?", aldus het CDA. Ook wil de partij weten of het college wellicht nog andere gevolgen voor Almere voorziet als het datacenter in Zeewolde er komt. Meta, eigenaar van sociale platformen als Facebook en Instagram, wil op een terrein van 166 hectare vijf hallen bouwen om data in op te slaan.

Ook wil het CDA Almere weten of de komst van dit datacenter wordt betrokken bij het onderzoek naar de zogeheten 'hyperconnectivity hub' die in Almere zelf gepland staat. Dat is een cluster datacenters van maximaal 175 hectare groot. Daarvoor is een stuk land in beeld langs de snelwegen A6 en A27.

Het CDA is kritisch over dat plan. De partij vraagt zich ook hier af wat de gevolgen zijn voor water en elektriciteit. Ook is het CDA bang dat er kostbare landbouwgrond verloren gaat en dat de datacenters weinig werkgelegenheid opleveren.

SP stelt vragen over hub-lobby
De SP in Almere stelt ook vragen over de 'hyperconnectivity hub' maar dan over de manier hoe de provincie hiervoor heeft gelobbyd. In een onlangs bekend geworden document uit december 2020 wordt door de provincie aan minister Wiebes gevraagd om steun voor het datacenter bij Zeewolde, maar óók voor de Almeerse hub. "De 'positieve grondhouding' van de provincie is voorbarig en gaat voorbij aan de wijze waarop de Almeerse raad op dit moment bij de besluitvorming is betrokken", zo stelt de SP.

Hans Everhard, fractievoorzitter SP Almere: "Wij eisen transparantie en willen van het college weten of ze betrokken is bij deze lobby. We zien dat inwoners van onze buurgemeente Zeewolde door lobbywerk en ondoorzichtig bestuur onvolledig zijn geïnformeerd en voor voldongen feiten zijn gezet over een datacenter dat diep ingrijpt in hun leefomgeving. Dit traject willen we de inwoners van Almere besparen. Burgerparticipatie betekent betrokkenheid en inspraak vanaf het begin, en niet tekenen bij het kruisje als alles al is beslist."

Statenfractie 50PLUS heeft de hub ook op de korrel
50PLUS in Provinciale Staten gaat dáár vragen stellen over de plannen voor de 'hyperconnectivity hub'. De partij stelt dat de provincie ruim baan lijkt te bieden voor het project op Almeers grondgebied "zonder dat de Staten hier actief over geïnformeerd zijn". 50PLUS verwijst hierin naar het hierboven genoemde document uit 2020.

Dit bericht is tot stand gekomen door een samenwerking tussen Omroep Flevoland en 1Almere.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel