Burgemeester: 'NRC heeft als doel om datacenter niet door te laten gaan'

ZEEWOLDE • Di 14 december 2021 | 17:09 • Dinsdag 14 december 2021 | 17:09

''Ik denk dat het doel van de NRC is om in ieder geval het datacenter niet door te laten gaan. Dat dat één van de hoofddoelen is gelet op de eerdere artikelen en latere artikelen. En daar zoveel mogelijk medestanders voor te krijgen en dan heiligt het doel de middelen." Dat zegt burgemeester Gerrit Jan Gorter van de gemeente Zeewolde. Hij bevestigt daarmee dat de termen die hij noemde in een interview met de Lokale Omroep Zeewolde over het NRC gaan. De burgemeester sprak van 'fake nieuws' en 'een Fabeltjeskrant'.

Aanleiding voor zijn uitspraken is een artikel van de krant over het datacenter dat het moederbedrijf van Facebook, Meta, de komende jaren op industrieterrein Trekkersveld wil neerzetten. In dat artikel wordt een dorpsbewoner aan het woord gelaten die zegt dat er geluidsschermen van 25 meter hoog om het center komen.

'Dan breekt mijn klomp'
De burgemeester is kwaad. ''Omdat het gewoonweg niet klopt. (..) En iemand roept ook nog een keer 25 meter hoge geluidswal eromheen, noem het maar op, en je neemt alles maar gewoon aan en je rectificeert niet meteen van 'we hebben het gecheckt bij de gemeente er komen geen wallen'. Als je dat soort dingen niet doet, dan heb je maar één doel in het leven en dat is het gemeentebestuur in een kwaad daglicht stellen.'' Volgens Gorter is het niet interessant voor een krant om een verhaal op basis van de waarheid te plaatsen, maar is het wel interessant om te plaatsen dat mensen roepen dat er 75 miljoen euro is weggegeven en dat er hoge wallen komen.

Maandag volgde nog een artikel waarin staat dat de burgemeester twee meldingen over mogelijke integriteitskwesties rond de komst van het datacenter zonder onderzoek heeft afgedaan. "Ja, dan breekt mijn klomp hoor. Dan houdt het ook echt een keer op met op deze manier zogenaamde onderzoeksjournalistiek te gaan doen."

"Ik ben een burgemeester die staat voor feiten en mijn feiten zijn de juiste feiten."

— Gerrit Jan Gorter, burgemeester Zeewolde

'Bloed onder nagels vandaan'
Volgens hem zijn de gevolgen van het artikel verstrekkend. Raadsleden, ambtenaren en hun gezinnen zouden zijn benaderd via de mail en telefoon. Ook was er maandag in het gemeentehuis een demonstratie van activisten van Extinction Rebellion. "U moet ook zien als je lekker bezig bent met het bloed onder iemands nagels vandaan te halen en daar komt nog eventjes een keer Extinction Rebellion-actie tussendoor en er komen nog een keer andere dingetjes tussendoor en we zien al die mailtjes komen en we zien al die tweetjes komen." Als vervolgens wordt gevraagd of hij dit alles wijt aan het artikel van het NRC zegt hij: "Daar is het wel, het spijt me, mee begonnen. En dan gaan ze er nog eens dubbel en dwars overheen met het artikel van vanmorgen. Ja dan denk ik wel: jongens, waar houdt dit mee op?"

Volgens de burgemeester is er door de krant onjuiste informatie gebruikt. "Ik ben een burgemeester die staat voor feiten en mijn feiten zijn de juiste feiten en de beelden die men wil oproepen dat is wat anders. Het zijn juridisch getoetste feiten. Dingen die voldoen aan de Nederlandse wet- en regelgeving. Noem het maar op en daarmee dus een feit. Beeld is dat het allemaal niet klopt. Dat zijn de beelden. De beelden komen in het nieuws en de feiten daar ben ik van."

De burgemeester zegt geen vertrouwen meer te hebben in het NRC en zegt ook zwaar teleurgesteld te zijn in een aantal kranten dat de artikelen van het NRC als uitgangspunt heeft genomen.

Kritiek op uitspraken burgemeester
De uitspraken van de burgemeester over 'fake nieuws' en 'een Fabeltjeskrant' hebben voor ophef gezorgd. Thomas Bruning, algemeen secretaris van de Nederlandse Vereniging van Journalisten, vindt de uitspraken van Gorter 'ronduit alarmerend'. Prof. dr. Irene Costera Meijer, hoogleraar journalistiekwetenschap aan de Vrije Universiteit van Amsterdam, is ook erg geschrokken. Hij zaagt aan de fundamenten van de democratie, vindt zij. NRC-journaliste Carola Houtekamer weerlegt op Twitter de kritiek van Gorter en geeft aan dat telkens wederhoor is gehaald bij alle betrokken partijen.

De burgemeester heeft de kritiek op zijn uitspraken gezien. Maar: ''U mag wel als journalist allerlei aantijgingen naar het gemeentebestuur doen. U mag mijn wethouders, mijn raadsleden stalken. Dat mag allemaal. Dat vindt u normaal. Maar ik moet alles maar accepteren wat u vanuit de media zegt? Het is goed als ze af en toe een spiegel voorgehouden krijgen. Dat vind ik helemaal niet erg.''

De burgemeester geeft aan dat hij de termen 'fake nieuws' en 'Fabeltjeskrant' gebruikte op een 'zware dag', maar hij blijft erachter staan. Overigens vond het interview met de Lokale Omroep Zeewolde om 10.30 uur plaats, aan het begin van de dag. Kort na het tweede interview met Omroep Flevoland dinsdagmiddag, waarin hij zijn pijlen duidelijk op het NRC richtte, volgde een statement van de gemeente:

Statement burgemeester Gorter: Gisteren heb ik een interview gehad met Omroep Flevoland. Dit ging over de rol van de media rondom de besluitvorming over de mogelijke komst van het datacenter naar Zeewolde. Ik realiseer mij nu dat ik met mijn uitlatingen onbedoeld de pers gediskwalificeerd heb. Dit was niet mijn bedoeling. Doordat wij worden geconfronteerd met een aantal onjuistheden die in de pers zijn verschenen, liepen de emoties nogal hoog op. De woorden ‘fake news’ en ‘Fabeltjeskrant’ had ik echter niet moeten gebruiken.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel