'Komst datacenter legt gigantische druk op twee raadsleden die de doorslag kunnen geven'

ZEEWOLDE • Do 16 december 2021 | 13:44 • Donderdag 16 december 2021 | 13:44

De druk op de twee gemeenteraadsleden van PvdA/GroenLinks in Zeewolde om voor of tegen de komst van het grote datacenter van Meta te stemmen, is gigantisch. Dat zegt Bahreddine Belhaj, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Raadsleden. Het standpunt van de fractie van PvdA/Groenlinks is zeer waarschijnlijk beslissend donderdagavond.

De ChristenUnie en Leefbaar Zeewolde, samen acht zetels, hebben eerder al aangegeven tegen de komst van Meta te stemmen. VVD, D66, CDA, Liberaal Zeewolde en BurgerBelang lijken wel positief tegenover de plannen te staan. Die partijen hebben negen zetels in de raad. Met de twee stemmen van PvdA/GroenLinks kan het dus twee kanten op gaan. Fractievoorzitter Yvonne van Bruggen van de partij wil nog niet laten weten hoe de partij gaat stemmen.

Oproep van de leden
Woensdag deden de provinciale GroenLinks, vier gemeentelijke GroenLinks-fracties en leden van de lokale afdeling van PvdA en GroenLinks in Zeewolde een oproep aan de raad van Zeewolde om de beslissing uit te stellen. Een meerderheid van de leden wil dat er wordt tegengestemd. Ondanks die oproepen kunnen de twee raadsleden ook beslissen om voor de komst van Meta te stemmen. "In Nederland is het in de wet zo geregeld dat iedereen gekozen is zonder last of ruggenspraak. Dat betekent dat je als raadslid als individu gekozen bent. (...) Ze moeten hun eigen afweging maken naar eer en geweten", zegt Belhaj.

Raadsleden hoeven advies leden niet op te volgen
Leden bepalen dus niet wat een gemeenteraadslid besluit, maar kunnen wel een zwaarwegend advies geven. Uiteindelijk is het aan het gemeenteraadslid, want die is gekozen om een beslissing te nemen. Het gebeurt volgens Belhaj vaker in een gemeenteraad dat de raadsleden anders stemmen dan de partijleden adviseren. Volgens hem bestaat de kans dat een raadslid dan tijdens de volgende gemeenteraadsverkiezingen, lager op de lijst wordt gezet. "Dat neemt niet weg dat je je eigen integriteit moet volgen", vertelt de voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Raadsleden.

Belhaj verwacht dat een meerderheid van de gemeenteraad donderdagavond toch voor de komst van het datacenter zal stemmen. Hij wil benadrukken dat met een 'ja' van de gemeenteraad het nog niet wil zeggen dat het datacenter er daadwerkelijk komt. "De hele wereld valt over Zeewolde heen alsof de gemeenteraad dit besluit. Maar dat is niet zo. Ze nemen één besluit van vele besluiten die nog gaan volgen. Het is niet dat alles hiermee samenhangt."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel