Partij voor de Dieren: bouw datacenter Zeewolde gaat voorlopig niet door

ZEEWOLDE • Wo 22 december 2021 | 6:05 • Woensdag 22 december 2021 | 6:05

De bouw van het grote datacenter van Meta in Zeewolde kan vooralsnog niet doorgaan. Dat zegt senator Niko Koffeman van de Partij voor de Dieren over de uitkomst van een motie die dinsdagavond in de Eerste Kamer in meerderheid werd aangenomen. In de motie van zijn partij moet de regering de grondverkoop van het Rijksvastgoedbedrijf voor de vestiging van Meta, het moederbedrijf van Facebook, opschorten.

Koffeman noemt de aangenomen motie een grote overwinning. "Facebook had al in het geniep tachtig hectare grond gekocht. De laatste tachtig hectare willen ze nu kopen maar dat kan nu niet meer omdat wij daar een stokje voor gestoken hebben."

Alle partijen in de Eerste Kamer met uitzondering van de regeringspartijen VVD, D66, CDA en ChristenUnie, stemden voor de motie. Staatsecretaris Knops liet onlangs nog weten dat het kabinet het laatste woord heeft in de kwestie maar Koffeman acht de kans nihil dat het kabinet nu nog zijn zin zal doordrukken. "Dat zou heel onverstandig zijn. De nieuwe coalitie wil geen oorlog met de Eerste Kamer omdat ze daar geen meerderheid hebben op dit moment. Het doordrukken van de plannen zou een enorme valse start zijn voor het nieuwe kabinet. Ze gaan dat dus niet riskeren."

In het nieuwe regeerakkoord is al opgenomen dat het kabinet een visie gaat ontwikkelen over de datacenters. Belangrijkste uitgangspunt is dat de regie op landelijk niveau genomen wordt en niet op lokaal niveau. Koffeman gaat er vanuit dat ook de grondverkoop onderdeel gaat uitmaken van deze nieuwe visie.

Koffeman benadrukt dat zijn partij tegen de komst van datacentra is omdat het enorme energieslurpers zijn. "Door de komst van het datacenter in Zeewolde zou het energiegebruik van Amsterdam helemaal opgeslokt worden door Facebook. We willen dat de windmolens energie opwekken voor huishoudens en niet voor datacenters." Een meerderheid in de Eerste Kamer is het met hem eens.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel