'Motie Eerste Kamer over datacenter heeft hoge waarde'

ZEEWOLDE • Wo 22 december 2021 | 16:42 • Woensdag 22 december 2021 | 16:42

De motie die de Eerste Kamer dinsdag heeft aangenomen over het datacenter bij Zeewolde heeft 'een hoge waarde'. Dat zegt Thomas Finken van kenniscentrum ProDemos. Hoewel het voorstel niet juridisch bindend is, legt het wel extra druk op staatssecretaris Raymond Knops. "Het is uiteindelijk wel een uitspraak van het parlement."

In de aangenomen motie staat dat de regering de verkoop van grond voor de vestiging van het datacenter van Meta in Zeewolde voorlopig moet tegenhouden. Alleen de regeringspartijen VVD, CDA, ChristenUnie en D66 stemden tegen.

Een motie is een advies van de Eerste- of Tweede Kamer aan het kabinet. Zij kunnen uiteindelijk besluiten de motie aan te nemen of naast zich neer te leggen. Indiener van de motie was de Partij voor de Dieren. Senator Niko Koffeman denkt dat de staatssecretaris niet anders kan dan de motie aannemen.

"Negen van de tien moties worden gewoon netjes uitgevoerd zoals het parlement dat wil", legt Finken uit. "De kamer is waarschijnlijk ook helemaal niet blij met de staatssecretaris op het moment dat hij dat niet doet." Thomas Finken verwacht politieke consequenties als de staatssecretaris de motie naast zich neerlegt. Een woordvoerder van het ministerie van Binnenlandse Zaken laat weten dat de staatssecretaris de motie bestudeert.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel