Floriade heeft moeite zaken recht te breien

ALMERE • Do 13 januari 2022 | 21:40 • Donderdag 13 januari 2022 | 21:40

Moeite met het definitief binnenhalen van deelnemers, achterblijvende bezoekersaantallen en tegenvallende sponsorinkomsten. Het zijn zaken waar de Floriade in Almere serieus rekening mee houdt. Dat blijkt uit een rapportage over het derde kwartaal van 2021, gemaakt door de Floriade BV. De kwartaalrapportage is begin december besproken met de gemeente en inmiddels openbaar gemaakt.

Te lezen valt dat er een grote achterstand is bij het verwerken van nationale deelnemers. "Dit komt doordat het proces lang heeft stilgelegen, veel kennis uit de organisatie verdwenen is en een nieuw team ingewerkt moest worden. Er wordt nu met man en macht gewerkt om dit recht te trekken."

Vergunningen laten op zich wachten
Op het moment dat de rapportage werd opgesteld was de Floriade met 72 deelnemers in gesprek. Zes daarvan zaten toen in de laatste fase van het proces; de vergunningsfase. Een bouwvergunning is nodig voordat een deelnemer aan de slag kan op het terrein.

Het aantal vergunningaanvragen loopt dus achter, zo werd eerder al duidelijk. "Hierdoor ontstaat het risico dat (veel) aanvragen over de kerstperiode schuiven en daardoor kritiek worden voor de bouw."

Voor internationale deelnemers moeten ook visa en werkvergunningen worden geregeld. Ook daar zijn tegenslagen. "Het project Visa en Werkvergunningen heeft vertraging opgelopen. Per 23 september is de projectmanager gestart. Er wordt nu een inventarisatie van de stand van zaken gemaakt."

Ook de aanbesteding voor de partij die EHBO op het terrein moet verzorgen was in oktober nog niet gestart. In de rapportage wordt deze geplaatst in de categorie "Achter op planning, doelen worden naar verwachting gerealiseerd." De beveiliging van het terrein moest in het derde kwartaal van 2021 eveneens nog worden aanbesteed.

Tuinbouwkas valt duurder uit
Problemen zijn er verder bij de bouw van de grote tuinbouwkas. "De geprognosticeerde kosten van The Green House gaan het budget te boven maar zijn nodig om een expowaardige kas te realiseren."

De plek waar de kas wordt neergezet is eerder gebruikt om grote hoeveelheden grond op te slaan. Dat heeft z'n effect gehad op de ondergrond en heeft voor problemen bij bouw gezorgd. "Dit leidt tot extra kosten van 180.000 tot 250.000 euro."

Gehoopt wordt dat de overschrijding van het budget (deels) terugverdiend kan worden bij de verkoop van de kas na afloop van de wereldtuinbouwtentoonstelling.

Horeca gaat wel goed
In de rapportage worden ook verschillende zaken benoemd die volgens de Floriade BV wel op rolletjes lopen. "De horeca-partners zijn inmiddels bekend en de contracten liggen nagenoeg allemaal klaar om te worden getekend."

Alle horecalocaties op het park zijn gevuld zo is de boodschap. "In tegenstelling tot de eerdere voorbereidingen worden innovatieve en expowaardige concepten toegepast." Op het evenement komen naast vaste horecapaviljoens ook foodtrucks te staan. Daar zijn inmiddels meerdere lokale ondernemers voor benaderd.

Weinig lokale aanbestedingen
Op andere gebieden is de betrokkenheid van Almeerse bedrijven juist minder groot dan gehoopt. Tijdens de gehele voorbereiding van het evenement is 16,5 procent lokaal ingekocht.

Doelstelling is om op minimaal 25 procent uit te komen. "Vanwege de EU aanbestedingsregels is het maar beperkt mogelijk hierop te sturen", zo schrijft de Floriade BV daarover. "Vanwege de urgentie op een aantal dossiers wordt in enkele gevallen afgeweken van het aanbestedingsbeleid met goedkeuring van de gemeente."

"Het proces heeft lang stilgelegen, veel kennis uit de organisatie is verdwenen."

— Floriade BV

Sponsoring
Duidelijk was al wel dat de Floriade grote moeite heeft met het binnenhalen van sponsoren. Er was ooit gerekend op een bedrag van 10 miljoen euro. "Hoewel de doelstelling van €10 mln. blijft staan is de realisatie daarvan zeer onzeker." Een bedrag van 6,4 miljoen euro is opzijgezet als risicoreservering om tegenvallers op dit gebied te dekken.

In diezelfde risicoreservering is een nog hoger bedrag uitgetrokken voor het geval het evenement te maken krijgt met tegenvallende bezoekersaantallen. Het gaat om een bedrag van 8,3 miljoen euro en de kans dat het risico zich voordoet noemt de Floriade 'hoog'. De verkoop van toegangskaartjes is de voornaamste inkomstenbron van het evenement. De Floriade Expo 2022 gaat 14 april open voor het publiek.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel