Multitalent dat geen nee kan zeggen, is aan het afbouwen

URK • Za 22 januari 2022 | 8:00 • Zaterdag 22 januari 2022 | 8:00

Het multitalent dat geen nee kan zeggen tegen functies als vrijwilliger, is aan het afbouwen. Urker Fokke Geert Hoekstra (65) zegt dat dit weekend in het programma "Het Gesprek".

Aanleiding om hem te spreken is de erepenning die hij kreeg van de burgemeester. Die noemde Hoekstra een multitalent. Daarover zegt Hoekstra: "Ik ben redelijk creatief. Ik kom altijd met leuke ideeën, waardoor andere mensen enthousiast worden." Hoekstra zet zich bijvoorbeeld in voor de SCAB, een stichting op Urk die actief is op het gebied van literatuur, kunst, tentoonstellingen en muziek. En hij is drie jaar dorpsdichter geweest. Zijn inzet voor kunst en cultuur begon al vroeg in Hoekstra's jeugd: "Dat varieerde van films draaien op zaterdagavond tot concerten organiseren en gitaarles geven."

Veel vrijwilligers op Urk
Hoewel Urk goed op de kaart staat met het aantal vrijwilligers per hoofd van de bevolking, merkt Hoekstra dat er ook op zijn dorp verenigingen zijn die moeite hebben met het vinden van handjes die willen helpen.

Hoekstra is ook oprichter van de Urker band "Leuster" (luister). Die zingt in het Urker dialect. Het mooie van het dialect is volgens Hoekstra dat je daarin dingen goed kwijt kunt. "Ik denk dat er in elk gezin van Urk wel een CD ligt van Leuster", vertelt hij niet zonder trots. Optredens liggen door corona alweer twee jaar stil, net als een andere liefhebberij van hem: de lokale sportverkiezingen. Hij hoopt dat ze dit jaar wél doorgaan.

Een klus waar hij toch even over moest nadenken was zijn lidmaatschap van de Raad van Toezicht van het Berechja-college. Toen deze plaatselijke school voor voortgezet visserij-onderwijs bijna failliet was en de oude Raad van Toezicht opstapte, werd Hoekstra gevraagd in de nieuwe Raad van Toezicht zitting te nemen: "De financiële situatie was niet optimaal. Uiteindelijk toch mee aan de gang gegaan. En nu hebben we weer een prima school, met nu zeshonderd leerlingen. Toen maar vierhonderd."

Ook in Emmeloord actief
Ook in Emmeloord heeft de Urker heel wat voetstapjes liggen. Hij was daar directeur van de Rabobank Noodoostpolder/Urk, die inmiddels met de Rabobank Flevoland is gefuseerd tot Rabobank Het Nieuwe Land. Vanuit die functie was hij ook maatschappelijk actief, bijvoorbeeld in de de BAN (Bedrijven Actief Noordoostpolder, nu BV Noordoostpolder) en via de bank ook in de organisatie van "Kern met pit" van de Koninklijke Nederlandse Heidemij.

Na zijn periode bij de Rabo heeft Hoekstra zich gestort op het erfgoed van liedjesschrijver Lennaert Nijgh, die tot zijn dood op een Urker kotter woonde. Die kotter is opgeknapt en Nijgh werd geëerd met een concert in Emmeloord.

Nu is het multitalent een eigen onderneming begonnen die hij "Kantelpunt" heeft genoemd. Het bedrijf richtte hij op tijdens een kantelpunt van zijn leven, na een sabbatical na zijn vertrekt bij de Rabo. Hij adviseert nu bedrijven die bijvoorbeeld meer willen weten over het aanvragen van een financiering of die vragen hebben over een bedrijfsoverdracht.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel