Motie van wantrouwen tegen Floriade-wethouder verworpen

ALMERE • Vr 28 januari 2022 | 2:20 • Vrijdag 28 januari 2022 | 2:20

De Almeerse politiek is ontevreden met een uitspraak van Floriade-wethouder Jan Hoek, maar een ingediende motie van wantrouwen haalde het donderdagavond niet. De motie was ingediend door oppositiepartij PVV. 11 raadsleden stemden voor en 34 raadsleden stemden tegen.

De PVV vindt dat de wethouder heeft gelogen tijdens een debat eind vorig jaar. Toen is gesproken over een extra bedrag van 10 miljoen euro dat de gemeente Almere opzij moest zetten om extra risico's van de wereldtuinbouwtentoonstelling Floriade te dekken.

Volgens wethouder Hoek zou de Floriade BV dat bedrag of een deel daarvan kunnen gebruiken wanneer er sprake zou zijn van calamiteiten of onverwachte gebeurtenissen. Te denken valt aan eventuele letsels tijdens het evenement of dat de Floriade BV de prijs van verkochte toegangskaarten terug moet betalen bij een eventuele corona-lockdown.

Toon van Dijk van de PVV vindt dat die uitleg van de wethouder niet klopt. Hij verwijst naar e-mailverkeer tussen de Floriade BV en de gemeente. Daaruit blijkt dat de directe aanleiding de zogeheten bestuurlijke aansprakelijkheid van directeur Hans Bakker van de Floriade BV was. Bakker heeft bij zijn aantreden nadrukkelijk geëist dat het persoonlijke financiële risico dat hij als directeur van de BV loopt, moet worden afgedekt tot een bedrag van 10 miljoen.

Wethouder betuigt spijt
Tijdens een debat in november vorig jaar zei wethouder Hoek dat de 10 miljoen niets te maken had met de directeur van de Floriade. Hij gebruikte toen de woorden 'geen moer'. "Geen moer, voorzitter, daar heb ik achteraf wel een beetje spijt van", zei Hoek daarover donderdagavond. "Ik heb gepoogd in dat debat uiteen te zetten dat twee heel verschillende zaken, twee heel verschillende zaken zijn en tegelijkertijd met elkaar samenhangen. Ik doe er verstandig aan om mijn woorden voortaan preciezer te kiezen."

'Communicatie moet beter'
De meeste fracties namen genoegen met die uitleg. Collegepartijen VVD en D66 gaven aan dat ze blij zijn dat de wethouder Hoek spijt heeft betuigd. Ze maakten wel duidelijk dat ze niet tevreden zijn over de manier waarop hij heeft gecommuniceerd. Ze hadden van tevoren willen weten dat het bedrag te maken had met het afdekken van het persoonlijke financiële risico van de directeur van de Floriade BV. En die laatste conclusie werd door de meeste fracties gedeeld. Colette Holter van collegepartij VVD: "Ik denk dat die communicatie inderdaad niet zo goed is gegaan. Daar heeft de wethouder dan ook wel spijt over betuigd. Dat is dan weer goed op dat vlak. Maar het is inderdaad niet zo goed. Een beetje onhandig is het geweest, dat zeker ja."

Wethouder Jan Hoek was na afloop van het debat niet beschikbaar voor commentaar.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel