Noordoostpolder betaalt onterechte afvalheffing terug

NOORDOOSTPOLDER • Wo 16 februari 2022 | 10:54 • Woensdag 16 februari 2022 | 10:54

De gemeente Noordoostpolder betaalt iedereen terug die door het nieuwe afvalheffingssysteem onterecht te veel heeft betaald voor het legen van de grijze container. Dat belooft wethouder Anjo Simonse.

Het nieuwe recycletarief is vorig jaar ingegaan. Na de eerste rekeningen kwamen er enkele tientallen vragen over, stelt Simonse. "In een aantal gevallen is gebleken dat niet precies het aantal ledigingen is berekend", zegt de wethouder. Dat kan volgens hem een aantal oorzaken hebben, zoals de vervanging van een container door een verhuizing, of door een reparatie. "Wij willen absoluut niet onterecht geld innen van onze inwoners, die juist heel goed bezig zijn met het nieuwe afvalsysteem."

In het eerste jaar is de doelstelling al ruimschoots gehaald. "Normaal heb je ongeveer 140 kilo restafval per inwoner per jaar. De doelstelling is om in zes jaar naar 60 kilo. Daarvan is nu al in het eerste jaar 40 kilo gerealiseerd", vertelt de wethouder. "Ik denk dat heel wat gemeentes daar met jaloersheid naar kijken."

"Het is een stap in een onbekend land en het heeft hier heel goed uitgepakt."

— Anjo Simonse, wethouder NOP

Het voorbeeld van Noordoostpolder leidt ook tot aandacht uit het hele land, zegt Simonse. "We krijgen ontzettend veel vragen van andere gemeenten, van Noord-Holland tot Dordrecht, Zwijndrecht en Papendrecht aan toe. We willen allemaal naar de afvalloze stad, maar het is een stap in een onbekend land en het heeft hier heel goed uitgepakt."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel