'Opening Lelystad Airport heeft geen gevolgen voor Swifterbant-Zuid'

DRONTEN • Wo 16 februari 2022 | 15:13 • Woensdag 16 februari 2022 | 15:13

De eventuele opening van Lelystad Airport heeft geen gevolgen voor de woningbouwplannen voor Swifterbant-Zuid. Dat antwoordt het college van burgemeester en wethouders van Dronten op vragen van de raadsfractie van GroenLinks.

De manier om te berekenen hoeveel geluidsoverlast er is in een woonwijk, is sinds kort veranderd. In stukken die naar de Tweede Kamer zijn gestuurd over de nieuwe rekenmethode, werden de gemeente Dronten en de nieuwbouwplannen expliciet genoemd.

GroenLinks wilde weten of de nieuwe berekeningen ook meegenomen waren in de plannen voor de nieuwbouwwijken en of de opening van het vliegveld een versterkend effect heeft op de geluidsoverlast die bewoners eventueel zouden hebben van omliggende agrarische bedrijven.

Het college heeft nu geantwoord dat de nieuwe manier van berekenen geen effect heeft op het nieuwbouwproject omdat Swifterbant-Zuid ver genoeg van het vliegveld af ligt. Aangezien de wijk buiten de zogenoemde 'geluidscontour' valt, hoeft er geen berekening uitgevoerd te worden. "Dat betekent dus dat Swifterbant voldoet qua geluid voor een leefbare omgeving, volgens de WHO standaard. Er liggen geen bouwbeperkingen in Swifterbant (zoals beperkingen qua bouwhoogte) als gevolg van de luchthaven", stond eerder al in het ontwerp-bestemmingplan.

Burgemeester en wethouders geven toe dat geluid van het luchtverkeer wel versterkend kan werken in combinatie met geluid van omliggende bedrijven. Vooral woningen aan de kant van de Biddingweg krijgen hier waarschijnlijk mee te maken, ook vanwege het geluid wat van de weg af komt. Daar is al rekening mee gehouden door bijvoorbeeld geluidswerende schotten in de plannen op te nemen, en de geplande huizen zo te bouwen dat ze weggedraaid zijn van het geluid van agrariërs.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel