Minister De Jonge: 'datacenter in Zeewolde nog geen gelopen race'

ZEEWOLDE • Di 22 februari 2022 | 23:11 • Dinsdag 22 februari 2022 | 23:11

"Het is nog geen gelopen race." Dat zegt minister Hugo de Jonge over de verkoop van rijksgrond voor het Meta-datacenter in Zeewolde. Hij werd dinsdagavond naar de Eerste Kamer geroepen om tekst en uitleg te geven over de situatie.

Meta, het bedrijf achter Facebook, Instagram en WhatsApp, heeft ongeveer de helft van de grond die het in Zeewolde nodig heeft al in zijn bezit. De overige stukken zijn nog eigendom van het Rijksvastgoedbedrijf. De gemeente Zeewolde wil die van het Rijksvastgoedbedrijf kopen, om vervolgens weer door te verkopen aan Meta.

"Weet niet of Zeewolde daaraan kan voldoen"

— Huge de Jonge

Kamer wil deal tegenhouden
De Eerste Kamer droeg het kabinet eind december op om de verkoop van agrarische gronden ten behoeve van massale datacenters op te schorten. Dit totdat er een nieuwe kabinetsvisie is.

In het geval van Meta zijn er voordat de motie op tafel kwam al voorwaarden gesteld aan de verkoop van de rijksgronden. Het gaat dan om eisen voor het opwekken van duurzame energie, minimaal drinkwaterverbruik voor koeling van de computerservers, en het gebruik van restwarmte.

"Dat zijn stevige voorwaarden. Vrij hoge eisen. En ik weet ook nog niet of Zeewolde daaraan kan voldoen", zo vatte De Jonge ze samen. De gemeente Zeewolde en Meta werken op dit moment aan een plan waarin ze aangeven hoe ze de eisen denken waar te maken. Het antwoord daarop verwacht de minister komende maand.

Zo is de grond verdeeld:


'Afspraak is afspraak'
Vervolgens laat De Jonge toetsen of de maatregelen die Zeewolde en Meta hebben bedacht ook realistisch zijn. Als dat zo is, dan zal het Rijk zich aan de eerder gemaakte afspraken houden en de grond verkopen. "Ik kan niet een gemaakte afspraak - ook niet na een motie in de Eerste Kamer - zomaar ongedaan maken."

"Nieuwe 'Zeewoldes' voorkomen, dat kan ik wel"

— Hugo de Jonge

Voorkomen dat er in de toekomst meer grote datacenters zich in Nederland vestigen, dat is wel mogelijk. Het ministerie werkt aan nieuwe regelgeving daaromtrent. De komende negen maanden worden sowieso geen nieuwe vergunningen verleend. Ook hier valt Zeewolde buiten, omdat de gemeenteraad al heeft ingestemd met het bestemmingsplan voor het gebied.

De minister voor Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening vatte het als volgt samen: "Zeewolde is geen gelopen race, maar kan ik ook niet ongedaan maken met het voorbereidingsbesluit wat ik nu heb genomen. Nieuwe 'Zeewoldes' voorkomen, dat kan ik wel."

Zeewolde kan rijksgronden onteigenen
De Jonge merkte op dat Zeewolde in het uiterste geval de grond van het Rijksvastgoedbedrijf kan onteigenen. "Ik weet niet of je als overheden zo tegenover elkaar moet komen te staan, maar in theorie is het mogelijk." Van zo'n situatie kan sprake zijn als de twee overheden er niet uitkomen.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel