Gemeentebestuur wil besluit van Rabobank over omstreden bouwkavels

MARKNESSE • Vr 25 februari 2022 | 7:05 • Vrijdag 25 februari 2022 | 7:05

Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Noordoostpolder wil de Rabobank vragen duidelijkheid te geven over het eigendom van bouwkavels in Marknesse Zuid fase 3. De gemeente wil de bestuursvoorzitter van Rabobank Nederland een brief sturen met daarin het dringende verzoek een oplossing te vinden voor de onduidelijkheid over het eigendom van kavels in Marknesse. De gemeente wil de Rabobank in de brief 'ethisch aanspreken op haar verantwoordelijkheid'.

De gemeente Noordoostpolder kocht de grond in Marknesse Zuid in 2016 van de Rabobank en heeft delen van fase 3 daarna aan ontwikkelaars en woningeigenaren doorverkocht. Dit proces kwam stil te liggen toen notarissen ontdekten dat de Twentse projectontwikkelaar Nebo ook nog aanspraak op de grond in Marknesse maakt. Volgens de ontwikkelaar had de Rabobank de grond niet mogen verkopen. De rechter oordeelde daar anders over en stelde de Rabobank in het gelijk. Ontwikkelaar Nebo ging daarop in hoger beroep.

De hoger beroepsprocedure is vervolgens terecht gekomen op een zogenoemde slaaprol bij het gerechtshof. Daarbij besluit de rechter geen prioriteit te geven aan het behandelen van de zaak. De rechter wil pas in september van dit jaar opnieuw naar deze zaak kijken. Omdat het gerechtshof de gemeente niet erkent als partij in het hoger beroep, kan de gemeente ook geen invloed uitoefenen op de procedure.

Gemeente vraagt om overeenkomst
Door het lopende hoger beroep over de kwestie over het eigendomsrecht van de kavels, zit de bouw van woningen op de kavels op slot. De gemeente wil de Rabobank er nu schriftelijk op wijzen dat de bank een postcontractuele zorgplicht heeft naar de gemeente. Dit omdat de bank grond heeft verkocht aan de gemeente Noordoostpolder waar momenteel niet op gebouwd kan worden.

De gemeente vraagt aan de Rabobank om samen met ontwikkelaar Nebo een overeenkomst te treffen zodat 'de kavel- en woningverkoop in Marknesse door kan gaan en zekerheid biedt bij het verkopen van kavels en bestaande en nieuwe woningen'.

De gemeente roept verder de twee partijen op om 'op voorhand af te spreken dat ze deze casus in Marknesse financieel zullen oplossen'. Daarmee wordt bedoeld dat de partijen de kwestie onderling oplossen op zodanige wijze dat de gemeente Noordoostpolder daar geen schade door lijdt.

De gemeente betreurt het dat het gerechtshof de zaak niet als prioriteit ziet. De gemeente en bovenal alle grondeigenaren van Marknesse Zuid fase 3 zullen als gedupeerden moeten wachten tot het Hof de zaak opnieuw wil gaan bekijken. De gemeente wil met de brief bereiken dat er voor dat moment al een oplossing gevonden is.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel