Kaveltwist Marknesse: "Je zit gewoon vast, je kunt gewoon niet verder"

MARKNESSE • Ma 8 augustus 2022 | 6:05 • Maandag 8 augustus 2022 | 6:05

Sommige bewoners van betwiste kavels in Marknesse ontvingen dit jaar een verontrustende brief van de notaris. Oordeelt het gerechtshof in september in hun nadeel, dan kunnen de bewoners hun huis verliezen, terwijl hun hypotheekschuld bij de bank blijft staan.

Alex Bakker en Diana Ris wonen op één van de kavels in Marknesse waar al jaren een juridische strijd over woedt. Al twee jaar zitten ze samen met zo'n veertig andere huiseigenaren in onzekerheid of de grond waarop ze wonen wel door de gemeente aan hen verkocht had mogen worden. In september moet een rechtszaak daar duidelijkheid over geven. Tot die tijd voelen zij zich gegijzeld door de situatie. "Je zit gewoon vast, je kunt gewoon niet verder."

Boven op die onduidelijkheid kregen Alex Bakker en Diana Ris dit voorjaar een brief van de notaris. "Daar schrokken wij wel van", zegt Bakker. In de brief staat dat ze niet alleen hun huis kunnen kwijtraken, maar dat ook hun hypotheekschuld bij de bank blijft openstaan als het oordeel van het gerechtshof in hun nadeel uitvalt. "U zult dan zelf moeten zien te regelen dat dit gecorrigeerd wordt, of dat u gecompenseerd wordt", staat in de brief die Bakker van het notariaat kreeg.

Van wie is de grond?
In september gaat het gerechtshof kijken wie de rechtmatige eigenaar van de kavels is. In die zaak staat de Rabobank tegenover het bedrijf Nebo Vastgoed. De Rabobank kreeg de betwiste grond in 2013 in handen toen projectontwikkelaar Megahome in geldproblemen kwam. Dat bedrijf probeerde de grond door te verkopen aan Nebo Vastgoed, maar dat mocht niet van de rechter. Tegen die beslissing is Nebo Vastgoed in beroep gegaan. Nadat de zaak jaren bij het gerechtshof op de plank lag, wordt de zaak nu volgende maand behandeld. De Rabobank had de grond ondertussen wel in 2016 doorverkocht aan de gemeente Noordoostpolder, waarna deze bij particulieren en projectontwikkelaars terecht kwam.

De veertig mensen die wonen in de huizen op de betwiste kavels zitten al jaren met onduidelijkheid over hun toekomst. Als Nebo Vastgoed wint, hebben de bewoners waarschijnlijk geen huis meer, maar wel een hypotheekschuld voor datzelfde huis, zoals de notaris in de brief beschrijft. Dat huis had dan namelijk nooit gebouwd mogen worden, omdat de grond niet van hen was.

Maar wint de Rabobank, dan is het verhaal volgens Bakker ook nog niet klaar. Hij vertelt dat hij de afgelopen jaren niet in zijn huis durfde te investeren vanwege de onzekerheid. Ook kon het huis niet verkocht worden: geen enkele notaris wil daarvoor tekenen omdat niet duidelijk is van wie de grond nu eigenlijk is. Bakker wil met buurtbewoners overleggen of ze een schadevergoeding gaan eisen.

"We hebben de afgelopen jaren vastgezeten", legt hij uit. "Door de onzekere situatie ga je niet in je huis investeren." En ook al oordeelt de rechter in hun voordeel, meerdere mensen zijn volgens Bakker dan van plan om meteen te verhuizen. "Ook wij willen er niet blijven wonen. Je woont er door al het gedoe niet fijn meer."

In het ongewisse
Bakker neemt het alle betrokken partijen kwalijk dat ze geen duidelijkheid kunnen geven. "De gemeente, de Rabobank, het vastgoedbedrijf... Niemand vertelt ons iets. Ze zeggen dat ze niks kunnen zeggen, omdat het nog voor de rechter moet komen." Niet elke gedupeerde zit in hetzelfde schuitje. Een deel van de gedupeerden dat wel een kavel had, maar nog geen woning erop, heeft met de gemeente een overeenkomst bereikt. Eerder had de gemeente tegen De Stentor gezegd dat ze gebonden is aan de wettelijke regels en daarom niet zonder meer schades kan overnemen. De Rabobank is om een reactie gevraagd maar heeft tot op heden niet gereageerd.

Ook als het allemaal uiteindelijk goed afloopt, zal Bakker een ongemakkelijk gevoel blijven houden. "Die kavels hadden nooit op deze manier verkocht moeten worden. Dan hadden wij niet in dit schuitje gezeten."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel