Deel betwiste woonwijk wordt alvast ingericht

MARKNESSE • Do 31 maart 2022 | 20:24 • Donderdag 31 maart 2022 | 20:24

De gemeente Noordoostpolder gaat een deel van de huizen van nieuwbouwproject Marknesse Zuid fase 3 woonrijp maken. Dat betekent onder meer dat er straatverlichting komt en een stoep wordt aangelegd.

Dat de gemeente dit nog niet eerder heeft besloten, komt omdat er nog altijd een zaak loopt over de grond waar deze huizen op gebouwd zijn. Het gerechtshof moet nog een uitspraak doen over de kavels, waarvan sommige dus al bebouwd zijn. De uitkomst van deze procedure kan nog jaren duren.

Voor de straten Rietpluim en Gentiaan gaat de gemeente nu toch alvast voorzieningen aanleggen, ongeacht de uitkomst van de juridische procedures. Bewoners hebben daar om gevraagd. De aanleg kost ongeveer 175.000 euro. De verwachting is dat de voorzieningen in 2023 worden aangelegd.

Hoe zit het ook alweer?
De gemeente Noordoostpolder kocht de grond in Marknesse Zuid in 2016 van de Rabobank en heeft delen van fase 3 daarna aan ontwikkelaars en woningeigenaren doorverkocht. Dit proces kwam stil te liggen toen notarissen ontdekten dat de Twentse projectontwikkelaar Nebo ook nog aanspraak op de grond in Marknesse maakt. Volgens de ontwikkelaar had de Rabobank de grond niet mogen verkopen. De rechter oordeelde daar anders over en stelde de Rabobank in het gelijk. Ontwikkelaar Nebo ging daarop in hoger beroep.

De hoger beroepsprocedure is vervolgens terechtgekomen op een zogenoemde slaaprol bij het gerechtshof. Daarbij besluit de rechter geen prioriteit te geven aan het behandelen van de zaak. De rechter wil pas in september van dit jaar opnieuw naar deze zaak kijken. Omdat het gerechtshof de gemeente niet erkent als partij in het hoger beroep, kan de gemeente ook geen invloed uitoefenen op de procedure.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel