Stikstofberekening Lelystad Airport onjuist; opening verder uit zicht

LELYSTAD • Ma 7 maart 2022 | 12:04 • Maandag 7 maart 2022 | 12:04

De opening van Lelystad Airport raakt opnieuw verder uit zicht. Berekeningen rond de stikstofuitstoot van de luchthaven blijken onjuist te zijn. Daarom heeft minister Van der Wal voor Natuur en Stikstof besloten dat de luchthaven vooralsnog geen natuurvergunning kan krijgen.

De stikstofberekeningen zijn onder een vergrootglas komen te liggen nadat actiegroep SATL eind 2019 aangaf dat er fouten zijn gemaakt. Ingenieur Leon Adegeest van SATL ontdekte dat er gerekend werd met een extreem hoge warmte-uitstoot van vliegtuigen.

Foutieve berekening
Gevolg daarvan is dat de uitgestoten stikstof hoger opstijgt en over een veel groter oppervlakte neerdaalt. Daardoor bleven de cijfers onder de grens waarbij een vergunning moet worden aangevraagd. Deskundigen van onder meer het RIVM en de Commissie MER hebben de berekeningen onderzocht en kwamen ook tot de conclusie dat ze niet op de juiste wijze zijn uitgevoerd.

Lelystad Airport hoopte op basis van oude stikstofwetgeving een natuurvergunning te kunnen krijgen. Het zou dan volstaan om een zogeheten PAS-melding te doen. Tot aan de uitspraak van de Raad van State in mei 2019 kon op deze manier gewerkt worden. Zo'n 3600 meldingen van bedrijven die onder het oude stikstofbeleid vallen zijn de afgelopen tijd gecontroleerd. De conclusie rond de melding van Lelystad Airport is dus dat die niet wordt goedgekeurd.

Omweg
De luchthaven in Lelystad kan proberen om via een andere procedure alsnog aan een natuurvergunning te komen, maar dat gaat waarschijnlijk veel tijd kosten. In dat geval moet namelijk stikstofruimte gezocht worden door bijvoorbeeld veehouders uit te kopen.

Het nieuws over de afgekeurde stikstofberekening werd maandagochtend als eerste gemeld door EenVandaag. Inmiddels is het bericht bevestigd door de woordvoerder van minister Van der Wal en is de Tweede Kamer geïnformeerd.

Politieke reacties
Enkele politieke partijen hebben inmiddels gereageerd op de ontwikkelingen. Zo schrijft Tweede Kamerlid Lammert van Raan van de Partij voor de Dieren op Twitter: "Vooralsnog geen natuurvergunning voor #LelystadAirport! Minister voor Stikstof trapt niet in de sjoemel-berekeningen. Top werk @SATL_Lelystad en @LeonAdegeest1 die gesjoemel ontdekte."

Tweede Kamerlid Raoul Boucke van D66 prijst de stap van het kabinet. Op Twitter schrijft hij: "Er is veel wantrouwen over Lelystad Airport. Dus geen trucs om Lelystad te openen. De overheid moet juist betrouwbaar zijn!"

De ChristenUnie in de Tweede Kamer zegt altijd kritisch te zijn geweest over de opening van Lelystad Airport. De Partij wil niet méér vervuiling en méér overlast, maar juist minder CO2- en stikstofuitstoot en minder lawaai van vliegtuigen boven grote delen van Nederland. Kamerlid Stieneke van der Graaf zegt dat de luchtvaart geen 'stikstof-joker' moet krijgen.

GroenLinks in de Tweede Kamer is verheugd over het nieuws. "Nu de knoop doorhakken: geef de locatie snel een andere bestemming!", zegt kamerlid Suzanne Kröger.

Het CDA noemt het goed dat de minister kritisch is op de gang van zaken. "Voor het CDA was dit een van onze uitgangspunten: zonder een natuurvergunning zien we Lelystad Airport niet vliegen." De partij wil dat er snel een definitieve knoop wordt doorgehakt over de toekomst van het vliegveld. "Nu kijken wat uitstel betekent; we kunnen de vraag of het open kan niet eindeloos boven de markt laten hangen."

Milieuorganisaties zijn blij
Milieudefensie, Greenpeace en Natuur en Milieu laten in een gezamenlijke verklaring weten blij te zijn dat de opening van Lelystad Airport verder uit het zicht raakt. Het wordt volgens de natuur- en milieuorganisaties tijd om het plan af te blazen.

"In hoeveel bochten willen we ons nog wringen om dit extra vliegveld te openen? Het is totaal onnodig, want nog meer vluchten zijn heel slecht voor het klimaat, de natuur en onze gezondheid. Net als iedere andere sector moet ook de luchtvaart de CO2- en stikstof-uitstoot omlaag brengen. Nu is het aan de minister om de luchtvaart niet langer voor te trekken ten koste van alles en een streep te zetten door luchtkasteel Lelystad Airport. Dan kan de Schiphol Group eindelijk zijn energie gaan richten op het maken van een goed klimaatplan."

Schiphol: absurd dat het kabinet er zo mee omgaat
De eigenaar van Lelystad Airport, de Schiphol Group reageert met verbazing op het feit dat een belangrijke stikstofberekening voor Lelystad Airport is afgekeurd. Het handelen van de overheid wordt omschreven als 'absurd'.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel