JongLelystad verdubbelt, FVD nieuw in raad Lelystad

LELYSTAD • Do 17 maart 2022 | 0:53 • Donderdag 17 maart 2022 | 0:53

JongLelystad en Forum voor Democratie zijn de winnaars in Lelystad. JongLelystad gaat van twee naar vier zetels, Forum voor Democratie komt nieuw in de gemeenteraad met twee zetels. Gemeente Belangen Lelystad en GroenLinks stijgen één zetel.

De verliezers zijn VVD (-1), Leefbaar Lelystad (-1), CDA (-1) en DENK (-1). DENK heeft daardoor geen zetels meer. Mooi Lelystad deed vier jaar geleden nog niet mee aan de gemeenteraadsverkiezingen, maar vormde door diverse afsplitsingen 3 zetels, daar zijn er nu nog 2 van over. Ondanks dat de VVD een zetel verliest, blijft de partij met vijf zetels de grootste. Het aantal zetels blijft gelijk bij Inwoners Partij Lelystad, de PVV, PvdA, ChristenUnie, D66 en de SP.

Partij voor Logisch Beleid haalt geen zetel en ook partij MENS haalt geen zetel.

Het aantal zetels in Lelystad is dit jaar toegenomen van 35 naar 37 zetels. Dat komt door de toename van het aantal inwoners van de gemeente. De opkomst in Lelystad is 40,8 procent. In 2018 was dat 51,2 procent.

Lijsttrekker van JongLelystad Murat Aktan had gehoopt op drie zetels en is dus ontzettend blij met vier. "Dit is vanzelfsprekend een beloning voor al het harde werk. We hebben ons de afgelopen 4 jaar keihard ingezet voor de stad, zijn met goede voorstellen gekomen en we zijn constructief geweest met andere raadsleden." De campagneperiode was voor JongLelystad soms frustrerend, posters werden weggehaald of overplakt.

Volgens zus Meral Aktan hebben niet alleen jonge kiezers op hen gestemd. "We hebben van veel mensen gehoord dat ze het vertrouwen in de politiek zijn verloren maar dat ze toch zeiden: 'Voor jullie wil ik wel mijn stem uitbrengen'." Met vier zetels hoopt de partij zich vooral in te zetten voor betaalbare woningen, uitgaansgelenheden en een bruisend stadshart.

Interview met Murat en Merel Aktan:

De uitslag in Lelystad:


WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel