Datacenter-wethouder De Jonge keert niet terug in nieuw college

ZEEWOLDE • Vr 18 maart 2022 | 14:31 • Vrijdag 18 maart 2022 | 14:31

Egge Jan de Jonge keert niet terug als wethouder in een nieuw college in Zeewolde. De wethouder ziet daar geen plek voor hem, na het zetelverlies van het CDA bij de gemeenteraadsverkiezingen.

Als lijsttrekker verloor De Jonge één zetel bij de gemeenteraadsverkiezingen en blijft het CDA steken op één zetel in de raad. "Ik denk dat ons nu niet een wethouderspost rest", reageert De Jonge die nu terugkeert in de gemeenteraad.

Grote winnaars van de verkiezingen zijn Leefbaar Zeewolde en de ChristenUnie. Deze twee partijen stemden eind vorig jaar ook als enige tegen de mogelijke komst van het datacenter in Zeewolde. Het datacentrum is omstreden vanwege onder meer twijfels over de duurzaamheid en de maatschappelijke opbrengst ervan. Een nipte meerderheid in de gemeenteraad stemde destijds alsnog vóór de mogelijke komst van het datacenter. Alle partijen die dit hebben gedaan, hebben zetels verloren.

Als wethouder in Zeewolde was Egge Jan de Jonge een van de hoofdrolspelers bij het binnenhalen van het datacenter naar zijn gemeente. Meta, het moederbedrijf van Facebook, Instagram en WhatsApp, wil vijf hallen bouwen op ruim 160 hectare grond.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel