ChristenUnie hoopvol over Eerste Kamer-voorstel tegen komst datacenter

ZEEWOLDE • Di 22 maart 2022 | 11:09 • Dinsdag 22 maart 2022 | 11:09

Tamara Baas, ChristenUnie-fractievoorzitter in Zeewolde, hoopt er vurig op dat de Eerste Kamer dinsdagmiddag instemt met het voorstel om de bouw van het datacenter bij Zeewolde tegen te houden.

De Partij voor de Dieren, SP, de Onafhankelijke Senaatsfractie (OSF) en de Fractie Nanninga hebben een motie ingediend.

Het geeft Baas vertrouwen dat politiek Den Haag zich steeds meer bemoeit met de komst van het datacenter. Ze krijgt daardoor ook de indruk dat de stemming begint te draaien. Ze wijst bijvoorbeeld naar minister Hugo de Jonge (Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening), die zeer kritisch is over de komst van grootschalige datacenters.

'Verkiezingsuitslag heeft aandacht getrokken'
Waarom die urgentie vanuit de landelijke politiek er is gekomen, kan ze moeilijk inschatten. "Maar het kan ermee te maken hebben dat de uitslag in Zeewolde de aandacht heeft getrokken." Leefbaar Zeewolde werd namelijk de grootste partij, en behaalde de absolute meerderheid. De partij is tegenstander van de bouw van het datacenter.

Bovendien is de hoop gevestigd dat het Rijksvastgoedbedrijf de benodigde grond voor het datacenter niet verkoopt aan gemeente Zeewolde. "Er worden stevige voorwaarden aan gesteld. Als de gemeente daaraan niet kan voldoen, kan het heel goed zijn dat het Rijksvastgoedbedrijf de grond niet verkoopt", denkt de nieuwe fractievoorzitter.

Inzage bestemmingsplan
Baas is overigens ontstemd dat op 15 maart, een dag voor de gemeenteraadsverkiezingen waar Leefbaar Zeewolde goed scoorde, is besloten het gewijzigde bestemmingsplan ter inzage te leggen. "Dat vinden we niet netjes. Alles zou tegelijk ter inzage worden gelegd, terwijl het nu gefaseerd gebeurt."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel