Provinciale partijen willen bestemmingsplan datacenter Meta laten tegenhouden

ZEEWOLDE • Di 22 maart 2022 | 13:53 • Dinsdag 22 maart 2022 | 13:53

Vijf oppositiepartijen in Provinciale Staten hebben Gedeputeerde Staten opgeroepen om het bestemmingsplan voor het datacentrum van Meta in Zeewolde te laten vernietigen door de regering. Volgens de Partij voor de Dieren, JA21, 50Plus, PVV en SP zit niemand meer te wachten op de komst van het moederbedrijf van Facebook en Instagram. Daarmee haken de partijen aan op de motie waarover dinsdagmiddag in de Eerste Kamer is gestemd.

Het bestemmingsplan moet van de baan zolang de discussies over de wenselijkheid van datacenters in Nederland nog lopen, vinden de partijen in Provinciale Staten. Volgens Gert-Jan Ransijn (JA21) hebben de partijen zowel om "schorsen" als "vernietigen" gevraagd, zodat het bestemmingsplan in elk geval kan worden tegengehouden. Als het college van Gedeputeerde Staten instemt, zal het dagelijks bestuur van de provincie naar de regering stappen met het verzoek om vernietiging van het bestemmingsplan.

Overeenkomst
De vijf partijen roepen ook op om inzage te krijgen in de overeenkomst die met Meta gesloten is. Gedeputeerde Staten gaf begin deze maand aan dat de Statenleden geïnformeerd moesten worden over de overeenkomst. Dat gebeurde nadat Provinciale Staten een motie van wantrouwen had ingediend. "We willen het proces opnieuw doen maar dan netjes", zegt Ransijn. "We hebben nog nooit over de wenselijkheid van het datacentrum gedebatteerd."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel