Provinciale Staten hadden geïnformeerd moeten worden over komst datacenter Meta

FLEVOLAND • Do 10 maart 2022 | 14:59 • Donderdag 10 maart 2022 | 14:59

Provinciale Staten hadden geïnformeerd moeten worden door Gedeputeerde Staten over de overeenkomst die met Meta is gesloten over de komst van het datacentrum in Zeewolde. Dat schrijft het college van GS aan PS. "Gezien de omvang en de discussie rond het datacenter Zeewolde had Provinciale Staten de gelegenheid moeten krijgen om 'wensen en bedenkingen' te uiten. Gelet op het vertrouwelijke karakter van de anterieure overeenkomst had dit dan in een besloten sessie moeten plaatsvinden."

Eerder zei het college nog dat het haar bevoegdheid was om zo’n overeenkomst te sluiten. Statenleden uitten al eerder hun kritiek op de gebrekkige informatievoorziening door verantwoordelijk gedeputeerde Jan-Nico Appelman. Vijf partijen hebben in januari een motie van wantrouwen ingediend tegen gedeputeerde Appelman, die motie haalde het niet.

Het college heeft de Staten niet vooraf geïnformeerd over de overeenkomst met Meta, omdat er een fout in de provinciewet zou staan. Bij een herziening van de wet is blijkbaar over het hoofd gezien dat een verwijzing naar een bepaald artikel niet is aangepast. Op basis daarvan gingen GS ervan uit dat ze PS niet hoefden te informeren. Maar het college erkent nu dat de bedoeling van de wet helder is. "Bij belangrijke onderwerpen die ingrijpende gevolgen hebben voor de provincie nemen Gedeputeerde Staten pas een besluit nadat Provinciale Staten hun wensen en bedenkingen kenbaar hebben gemaakt."

Verder schrijft GS dat de provincie geen wettelijke instrumenten heeft om de komst van Meta in Zeewolde tegen te houden, omdat er nog geen provinciaal beleid voor datacenters is.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel